Besramni Vučić govorio o ubojstvu malene Danke pa sebe prikazao kao najveću žrtvu

Srpski predsjednik je, između ostalog, rekao da bi se trebala uvesti smrtna kazna

FOTO: screenshot Informer

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić gostovao je danas na Informer TV, gdje je, između ostalog, komentirao i slučaj ubijene dvogodišnje djevojčice Danke Ilić. Tom je prilikom rekao i da bi se ponovno trebala uvesti smrtna kazna. “Netko je mislio da će proći nekažnjeno kada je počinio zločin. To je sve što smijem reći. U zemlji imamo bezbroj njih koji misle da znaju sve o tome i drugim zločincima”, počeo je Vučić.

Nastavio je time da se svojevremeno javno zalagao i zamolio Vladu Srbije da ponovno uvede smrtnu kaznu. “Ako neko djelo to zaslužuje, onda je to ovo. Ja ću to predložiti i u pisanom obliku čim se vratim iz Pariza. Mislim da 40 godina nije adekvatna kazna za ovakav zločin”, rekao je Vučić.

No, priznaje da su argumenti protivnika smrtne kazne ozbiljni. “Napravite li jednom pogrešku, pa se ona nakon 10 ili 30 godina ustanovi, to je mnogo veći grijeh nego da nekome izričete manju kaznu”, rekao je Vučić.

Kaže da ne smije pokazati emocije

Prije nego što je stigla informacija da je Danka ubijena, Vučić kaže da su znali da je dijete udareno autom, da je znao još neke detalje, ali da nisu znali konačno. Tada mu je ministar unutarnjih poslova Srbije Bratislav Gašić rekao da dijete nije stradalo odmah od udarca automobila, već naknadno.

“Ako tada pokažete emocije, svatko će vam s pravom reći da je to neprimjereno”, rekao je Vučić. Dodao je da on, s obzirom na svoju poziciju, ne smije pokazivati emocije, jer ne želi skupljati političke bodove na taj način. “Ja ne želim biti kao oni koji su organizirali demonstracije nakon što su djeca stradala”, dodao je Vučić.

Stiglo pitanje o politizaciji Dankinog ubojstva

Na pitanje je li ubojstvo Danke ispolitizirano i osobnim napadima na njega, Vučić kaže da želi “izaći iz okvira u kojima se mora kretati kao predsjednik države”.

“Pričali ste tri godine da sam radio drogu u Jovanjici. To vam kažem zato što ćemo doći do nekih drugih tema, o svemu tome što su pisali drugi mediji. Oko sky komunikacije – koga to briga? Kada krenete nekoga kriminalizirati i dehumanizirati, krećete od toga da mu otac nije otac. Slušali smo da mi je majka žena lakog morala”, rekao je Vučić.

Podsjetimo, Informer je objavio niz laži o Dankinoj majci, kojima su sugerirali da je upletena u nestanak djevojčice. Policija je na kraju demantirala njihove laži, a Informer je nonšalantno obrisao sporni članak.

Napravio žrtvu od sebe

Vučić je nastavio da ga se sada optužuje zbog toga što ga je ministar Gašić obavijestio o tome da je Danka ubijena. “Ja sam to objavio u dvije riječi i naredio policiji da nastavi rad. Ne zaboravite, imali ste cijelu hajku koju su proizveli jedan odvjetnik, novinar i policajac oko toga tko je Oskar. Lažu da su 99 posto sigurni da sam to ja, ali ima dijelova gdje se priča i o Oskaru i o Vučiću”, kaže Vučić, pa dodaje da smo “danas vidjeli kako napraviti atmosferu u Srbiji”, te kako “organizirati navijače i novinare da slušaju vlast”.

Vučić nije propustio ni ovu priliku, kada je glavna tema bila ubojstvo djevojčice, napraviti od sebe najveću žrtvu. Obrušio se na crnogorske i kosovske medije, pa i na hrvatski Jutarnji list. “Postavite si pitanje. Zašto svi oni mrze jednog čovjeka iz Srbije? Evo najgori sam na svijetu, odvratan, grozan, ružan, debeo. Je li moguće da bude kampanja svakoga dana u tim medijima? Razmislite zašto je tako”, rekao je Vučić.

Srpski predsjednik ponudio je i odgovor na svoje retoričko pitanje, pa kaže da je razlog, zapravo, ljubomora. “To je zato što ne mogu podnijeti da Srbija raste i napreduje, da smo prvi na zapadnom Balkanu. Ne mogu to podnijeti, oni žele slabu Srbiju, koja puže i na koljenima je. I tada će im ta Srbija biti tu za ponižavanje”, zaključuje Vučić.