Biden: 'Izrael ima pravo braniti sebe i svoj narod. Upozoravam druge neprijatelje da ne pokušaju iskoristiti situaciju'

Biden je u subotu telefonom razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom

US President Joe Biden speaks about the September Jobs Report and National Manufacturing Day in the Roosevelt Room of the White House on October 6, 2023. US employers picked up their hiring pace unexpectedly adding 336,000 in September while unemployment held steady at 3.8 percent, Labor Department data showed on October 6, 2023, adding pressure on policymakers seeking to cool the economy. (Photo by Jim WATSON / AFP)
FOTO: AFP

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u subotu da su SAD spremne ponuditi “sva odgovarajuća sredstva potpore” Izraelu nakon napada proiranske skupine Hamas i upozorio “bilo koju drugu stranu neprijateljski raspoloženu prema Izraelu” da ne iskorištava ovu situaciju.

Napad palestinske islamističke skupine izbio je u vrijeme kada Biden i njegov tim pregovaraju o sporazumu o normalizaciji odnosa između Izraela i Saudijske Arabije i američko-saudijskom obrambenom paktu.

Biden je u subotu telefonom razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom kako bi mu ponudio potporu SAD-a, uz scene nasilja koje su se vrtjele na američkim medijima. Dvojica lidera imali su zategnute odnose, ali su se prošli mjesec sastali u New Yorku pokazujući solidarnost.

SAD ponudio Izraelu potporu

“Jasno sam dao do znanja premijeru Netanyahuu da smo spremni ponuditi sva odgovarajuća sredstva potpore vladi i narodu Izraela”, rekao je Biden u priopćenju objavljenom nakon telefonskog razgovora. “Izrael ima pravo braniti sebe i svoj narod. SAD upozorava bilo koju drugu stranu neprijateljski raspoloženu prema Izraelu da ne iskorištava ovu situaciju”, dodao je.

Državni tajnik Antony Blinken osudio je napad i podupro izraelsko pravo da se brani. “Nikad nema opravdanja za terorizam. Solidarni smo s vladom i narodom Izraela i izražavamo sućut zbog izraelskih života izgubljenih u ovim napadima”, kazao je Blinken u izjavi koju je objavio State Department. “Ostat ćemo u bliskom kontaktu s našim izraelskim partnerima. SAD podupire izraelsko pravo da se brani”, dodao je Blinken.

Američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je u izjavi da će Sjedinjene Države raditi na tome da Izrael “ima ono što mu je potrebno da se obrani i zaštiti civile od neselektivnog nasilja i terorizma”.