Joe Biden: 'Hamas je ubio nevine ljude. Ovo je poruka svim teroristima, Sjedinjene Države stoje uz Izrael'

Biden je istaknuo da Izrael ima pravo braniti sebe i svoj narod

WASHINGTON, DC - OCTOBER 7: President Joe Biden speaks on the terrorist attacks in Israel from the State Dining Room at the White House on October 7, 2023 in Washington, DC. The White House has said that senior national security officials have briefed the President on the attacks on Israel that were carried out by Hamas overnight and White House officials remain in close contact with their counterparts in Israel.   Samuel Corum/Getty Images/AFP (Photo by Samuel Corum / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
FOTO: Getty Images via AFP

Američki predsjednik Joe Biden održao je izvanredno obraćanje u Bijeloj kući povodom napada Hamasa na Izrael koji je oštro osudio. “U ovom trenutku tragedije, želim reći [Hamasu] i svijetu i teroristima posvuda: Sjedinjene Države stoje uz Izrael”, rekao je na početku Biden.

Kazao je da su “tisuće raketa” pale na izraelske gradove i da je Hamas ubio “nevine” ljude. Istaknuo je da će se SAD pobrinuti da Izrael dobije svu potrebnu pomoć kako bi se mogli nastaviti braniti.

“Izrael ima pravo braniti sebe i svoj narod, točka. Nikada nema opravdanja za terorističke napade i podrška moje administracije sigurnosti Izraela je čvrsta i nepokolebljiva”, naglasio je. “Ovo nije trenutak za bilo koju stranu neprijateljski nastrojenu prema Izraelu da iskoristi ove napade. Svijet gleda.”

‘Jill i ja se molimo…’

Biden je dalje rekao da je uputio svoj tim za nacionalnu sigurnost da surađuje s izraelskim kolegama, “vojska s vojskom, obavještajci s obavještajcima, diplomat s diplomatom, kako bi osigurali da Izrael ima ono što mu treba”.

Dodao je da je također naredio svom timu da ostane u “konstantnom kontaktu” s čelnicima u cijeloj regiji, uključujući Egipat, Tursku, Katar, Saudijsku Arabiju, Jordan, Oman, UAE kao i europskim kolegama SAD-a i Palestinske vlasti.

“Jill i ja se molimo za one obitelji koje su bile pogođene ovim nasiljem. Tugujemo s onima koji su izgubili svoje voljene, izgubili dio svoje duše. Nadamo se brzom oporavku mnogih koji su ranjeni”, rekao je, dodajući da će ostati u bliskom kontaktu s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.