Bidenu pobjegla nova nediplomatska izjava, ova bi mogla biti opasna: 'Putin je ludi pasji skot!'

Američki predsjednik nije imao baš lijepe riječi ni za Trumpa

FOTO: AFP

Američki predsjednik Joe Biden je tijekom kampanjskog događaja u San Franciscu ruskog predsjednika Vladimira Putina nazvao “ludim pasjim skotom”. Nakon što se obrušio na Putina, nije baš imao lijepe riječi za bivšeg predsjednika i sve izglednijeg protukandidata na nadolazećim izborima, Donalda Trumpa, koji se prošli tjedan usporedio s ruskim oporbenim čelnikom Aleksejem Navaljnim, preminulim u ruskom arktičkom zatvoru.

Biden je govorio o klimatskim promjenama, pa je naglo okrenuo temu. “Imamo lude pasje skote poput Putina i drugih, zbog kojih se uvijek moramo brinuti o nuklearnom sukobu. Međutim, egzistencijalna prijetnja čovječanstvu je klima”, rekao je američki predsjednik.

Obraćao se donatorima

Obraćajući se donatorima u sklopu trodnevne turneje po Kaliforniji, Biden je također komentirao da je zapaljen Trumpovim nedavnim komentarima. Trump je sumnjivu smrt Navaljnog u zatvoru usporedio s vlastitim problemima u SAD-u. Bivši američki predsjednik kažnjen je s 350 milijuna dolara nakon što je sudac u New Yorku ustvrdio da je godinama lagao o svom bogatstvu u financijskim izvješćima svojih kompanija. Trump je presudu opisao kao “oblik komunizma ili fašizma”.

“Neke od stvari koji je taj tip rekao, poput toga da se uspoređuje s Navaljnim i kaže da je zato što je on proganjan naša zemlja postala komunistička… On kaže da je bio proganjan, baš kao što je Navaljni bio proganjan. Ne znam odakle to, kvragu, dolazi. Da sam stajao na ovom mjestu prije 10 ili 15 godina i rekao tako što, poslali biste me u ludnicu. To me zapanjuje”, rekao je Biden, koji je Trumpa ranije, iza zatvorenih vrata, nazivao “šu*kom i bolesnikom“.

Optužio Putina za smrt Navaljnog

Biden prema pisanju Guardiana često tijekom događaja za prikupljanje donacija izađe van okvira onoga što bi trebao reći. Posljednjih mjeseci su mu izletjele prilično neugodne izjave o kineskom predsjedniku, Republikanskoj stranci i američkom savezniku Izraelu zbog bombardiranja Pojasa Gaze.

Američki predsjednik prošlog tjedna je tjedna verbalno napao Putina, pa je njega i “njegove siledžije” optužio za smrt oporbenog čelnika Navaljnog. “Ne znam što se točno dogodilo, ali nemam sumnje u to da je smrt Navaljnog bila posljedica nečeg što su učinili Putin i njegove siledžije”, rekao je Biden. Kremlj je ubrzo nakon objave smrti Navaljnog zanijekao bilo kakvu umiješanost, a tvrdnje Zapada da su odgovorni opisao “neprihvatljivima”.

Od Bijele kuće napravio psovačnicu

Biden, koji je Bijelu kuću zbog svojeg prljavog vokabulara pretvorio u “psovačnicu“, i ranije je ljude nazivao “pasjim skotima”. Tako je u siječnju 2022. godine snimljen kako tim ne baš lijepim epitetom govori o novinaru Fox Newsa. Lijepe riječi nije imao niti za izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, kojeg je nazvao “je*eno lošim tipom” i “šu*kom“, se boji da izraelski premijer želi uvući SAD u veći bliskoistočni sukob.

Biden u posljednje vrijeme ne gubi samo filter kada priča o ljudima, već ih počinje i miješati. Tijekom predizbornog govora početkom veljače, Biden je francuskog predsjednika Emmanuela Macrona pomiješao s bivšim predsjednikom Francoisom Mitterrandom, koji je umro još 1996. godine. Povrh toga, Biden je tvrdio da je Mitterrand čelnik Njemačke, no tu zabunu je sam odmah ispravio. Pobrkao je i bivšu njemačku kancelarku Angelu Merkel s odavno pokojnim kancelarom Helmutom Hohlom.

Američki predsjednik je zbog učestalih gafova sam sebi dodijelio nadimak “stroj za gafove”, a jedan od najgorih i najupečatljivijih dogodio se u rujnu 2o22. godine. Tijekom događanja u Bijeloj kući, Biden je tražio zastupnicu savezne države Indiane Jackie Walorski, koja je umrla osam tjedana ranije. Biden ne miješa samo ljude, već i ratove, pa je tako za rat u Ukrajini tvrdio da je rat u Iraku, koji je okončan još 2011. godine. Nakon svih tih gafova, pojavile su se sumnje u njegovo mentalno stanje, no Biden ih je urlanjem negirao, pa par minuta kasnije pomiješao Meksiko i Egipat.