Bivša dekanica ADU-a nakon sjednice Vijeća: 'Udaljavanje Prohića s nastave je prijelazno rješenje do konačnog otkaza'

Kaže da je Vijeće ADU-a suglasno je oko toga da Prohić ne može biti dio kolektiva Akademije

31.10.2023., Zagreb - Dolazak profesora i studenata na izvanrednu sjednicu Akademskog vijeca ADU. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Nakon prosvjeda studenata Akademije dramske umjetnosti (ADU) na kojem su se pobunili zbog povratka profesora Ozrena Prohića, profesorica i bivša dekanica Franka Perković Gamulin potvrdila je Jutarnjem listu da je profesor Prohić udaljen s nastave.

No, naglašava Perković Gamulin da je to samo prijelazno rješenje do konačnog otkaza Prohićeva ugovora o radu. Kaže da je Vijeće ADU-a suglasno oko toga da Prohić ne može biti dio kolektiva Akademije. Dakle, Prohić je suspendiran u radu sa studentima dok uprava ADU-a ne završi proceduru otkaza ugovora o radu.

Prohićevo obraćanje na sjednici

Telegram je doznao da se na spomenutoj sjednici i sam Prohić obratio te se, kako doznajemo, ispričao. Istovremeno, izglasano je povjerenje dekanu Davoru Švaiću koji je – nakon odluke o vraćanju Prohića u nastavu, ostavke povjerenstva koje se bavilo prijavama za spolno uznemiravanje i pobune studenata – svoj mandat stavio na raspolaganje.

Na sjednici Vijeća ADU studenti su imali priliku pročitati svoje zahtjeve koje su artikulirali i na prosvjedu. Studenti su u svojim zahtjevima tražili ostavku profesora Prohića, ostavku dekana Švaića te poboljšanje cijelog sustava procesuiranja studentskih prijava. U tom smislu, studenti zahtijevaju edukacije kroz cijelu akademsku godinu, rad na prevenciji zlostavljanja, transparentnost procesa prijave, kontinuiranu podršku za sve prijavitelje, kao i uključivanje cijelog Sveučilišta u ovaj, kako studenti ističu, sustavan problem. Zahtjevi studenata su prihvaćeni, a nastavnici su zaključili kako je čitav odsjek kazališne režije – s kojeg dolazi Prohić – godinama u ozbiljnim problemima.

U rujnu vraćen na nastavu

Slučaj profesora Prohića dospio je u medije nakon što je magazin Provjereno prošlog četvrtka objavio snimku nastalu prije pet godina na probi jedne studentice kazališne režije. Prohić na polusatnoj snimci viče na studente i psuje ih. “Pretpostavljam da je snimka bila jedan od temelja na kojem je Povjerenstvo donijelo svoje mišljenje da profesor ne smije sudjelovati u nastavi”, objašnjava bivša dekanica.

Nakon vala prijava 2021. Prohić je suspendiran i udaljen od obveza u nastavi. Novi dekan ADU-a Švaić, nakon što je doznao da je DORH odbacio optužnicu protiv Prohića, odlučio ga je vratiti u nastavu. U tom trenutku, Akademijino Povjerenstvo koje se bavilo procesuiranjem prijava za spolno uznemiravanje i zlostavljanje, podnosi kolektivnu ostavku. Oni su naime, kako je Telegram doznao, ranije donijeli mišljenje da Prohića “ne treba vraćati u nastavu, odnosno ne treba mu omogućiti nastavak rada sa studentima”. Kako je dekan donio suprotnu odluku, povjerenstvo je kolektivno podnijelo ostavku. Na to se nadovezao studentski prosvjed.

“Osobno mi je žao da je tek prosvjed studentica, koji je potaknuo i naknadni pritisak Vijeća, doveo do toga da se ipak pokrene procedura otkaza ugovora o radu profesoru Ozrenu Prohiću”, zaključuje Gamulin. Aktualni dekan Švaić nakon sjednice Vijeća nije želio davati izjave. Na tu temu očekuje se u narednim danima još jedna sjednica Vijeća.

Mišljenje Etičkog povjerenstva

U mišljenju Etičkog povjerenstva Sveučilišta koje se bavilo optužbama studenata protiv Prohića iz 2018. godine piše da je Prohić izjavio: “Nisam bio u alkoholiziranom stanju (…). Komentirao jesam i nadam se da tu pedagošku, umjetničku i građansku slobodu još uvijek imamo, a da ne govorim da je komentar legitimni pedagoški postupak. Moguće je da sam govorio povišenim tonom, da sam koristio kolokvijalne izraze (što od toga u kazalištu nije uobičajeno?), no ne na način kako se to u navodima kolegice (..) navodi”, piše Jutarnji.

Iako je Etičko povjerenstvo na više optužbi dalo sud kako ne može donijeti svoj mišljenje o navodima, ozbiljno je shvatilo iskaz studentice po kojemu “…profesor koji je u stanju pola sati vikati na studenticu i vrijeđati je pred kolegama studentima, fizički nasrtati na scenografiju, koristeći se izrazito vulgarnim i neprimjerenim rječnikom, na vlastitom psihofizičkom rubu nije kadar biti profesorom jer ne posjeduje pedagoške vještine”. Povjerenstvo je u tome vidjelo povredu načela Etičkog kodeksa Sveučilišta u Zagrebu, po članku načela profesionalnosti.