Na prosvjedu na Akademiji puštali skandaloznu snimku profesora Prohića. Dekan stavio mandat na raspolaganje

Odlukom dekana, Prohić je početkom listopada, nakon dvije godine vraćen u nastavu

30.10.2023., Zagreb - Prosvjed protiv povratka profesora Ozrena Prohica na fakultet. Okupljeni su ispred glavne zgrade ADU i preko zvucnika usmjerenog prema ADU pustili snimku zlostavljanja prof. Prohica. Takodjer su na prosvjedu predstavili zahtjeve za koje vjerujemo da su od velike vaznosti kako bi se studente stvarno zastitilo od neprimjerenog ponasanja profesora, te kako bi se sustav “Nismo trazile” poboljsao tako da zaista stiti i daje podrsku zrtvama seksualnog uznemiravanja, napastovanja na ADU i ostalim obtazovnim institucijama. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL

Pred Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu (ADU) u 13 sati okupili su se studenti ogorčeni zbog odluke dekana Davora Švaića da ukine suspenzije profesoru kazališne režije Ozrenu Prohiću. Odlukom dekana, Prohić je početkom listopada, nakon dvije godine vraćen u nastavu, jer su nadležna državna tijela odbacila prijavu za uznemiravanje i zlostavljanje studenata protiv Prohića.

Telegram

U međuvremenu, dekan ADU-a stavio je svoj mandat na raspolaganje. Ta će se točka naći na dnevnom redu sutrašnje izvanredne sjednice Akademijskog vijeća.

Studenti su danas na razglas pustili cijelu snimku njegovog ispada na generalnoj probi 2018. godine. Skandalozni audio zapis se u fokusu javnosti našao nakon što je objavljen u emisiji Provjereno.

“Ovo ne staje na jednom prosvjedu, ovo je borba koja traje. Studenti ovdje trpe razna poniženja, seksualna i psihička uznemiravanja. Tražile smo psihološku pomoć, ta cijela muka kroz koju prolazimo zove se sustav. Nadam se da je dekan to danas čuo i vidio”, rekla je studentica Karla Jelić.

Studente podržalo 50-ak profesora Akademije

Interno fakultetsko povjerenstvo donijelo je mišljenje da Prohića ne treba vraćati u nastavu pa su sa dekanovom odlukom o ukidanju suspenzije odlučili kolektivno podnijeti ostavku. Studenti imaju tri zahtjeva; prvo, da Prohić podnese ostavku jer je on, kažu, prijetnja za sigurnost studenata; zatim traže i da dekan Švaić podnese ostavku; te u konačnici traže poboljšanje cjelokupnog sustava prijava, sve do sveučilišne razine.

Studente je pismom podržalo 50-ak profesora Akademije, koji danas u znak solidarnosti neće održati nastavu i pridružit će im se u prosvjedu. Dekan Švaić također je najavio kako danas u vrijeme prosvjeda na Akademiji neće biti nastave, a za sutra od 9 do 12 sati najavio je izvanrednu tematsku sjednicu Akademijskog vijeća. Za danas u 15 najavio je pak press konferenciju.

Telegram

‘Pa da ne možeš maknuti ovaj ku*ac dva metra’

Slučaj profesora Prohića reaktualiziran je u javnosti nakon što je magazin Provjereno prošli tjedan objavio opsežnu priču o krajnje problematičnom ponašanju profesora Prohića i njegovom povratku u nastavu nakon suspenzije. Posebno su odjeknuli dijelovi polusatne audio snimke iz 2018. godine, koja je i u Telegramovom posjedu, a na kojoj Prohić na generalnoj probi predstave koju je studentica pripremila za diplomski ispit nekontrolirano urla na studente, grubo ih vrijeđa i psuje.

“Recite mi što je ovo? Što je ovo? Ja sam škandaliziran, ja ću protestirati probu jer je ovo škandalozno, jer je ovo kako vi mene zaje*avate škandalozno! Pa da ne možeš maknuti ovaj ku*ac dva metra, da nisi maknula ovaj ku*ac dva

metra”, čuje se na toj snimci. Iako za Provjereno nije htio govoriti, dekan Švaić za Telegram kaže da je odluku o ukidanju suspenzije donio nakon što su ga nadležna državna tijela obavijestila kako je prijava protiv Prohića odbačena.

S druge strane, fakultetsko Povjerenstvo za provođenje postupka unutarnje istrage o utemeljenosti prijava za spolno uznemiravanje još je ranije donijelo mišljenje da Prohića “ne treba vraćati u nastavu, odnosno ne treba mu omogućiti nastavak rada sa studentima”. Kako je dekan donio dijametralno suprotnu odluku od njihovog mišljenja, povjerenstvo je kolektivno podnijelo ostavku.


Nadopuna teksta

Dekan Davor Švaić u 15 sati održao je konferenciju za medije i kazao kako Akademija, od vremena njegove prethodnice, o svim problemima otvoreno govori pred javnošću i po tim problemima postupa. “Drago mi je da se Akademiju ovako javno prati. Vjerujem da se ovako nešto, kao što ste mogli čuti na snimci puštenoj na prosvjedu, danas na Akademiji ne može dogoditi jer je došlo do promjene institucijske kulture”, rekao je okupljenim novinarima pa dodao kako mu je žao što se o ovakvim slučajevima govori kao da je takvo ponašanje i dalje prisutno na Akademiji.

Istaknuo je da ADU najoštrije osuđuje sve vrste nedoličnog ponašanja te da je bivša dekanica Perković Gamulin spornom profesoru Prohiću izrekla opomenu, a njegova uprava izrekla mu je “oštriju opomenu, pisanu opomenu pred otkaz”. To znači, pojasnio je, da i najmanji prekršaj za Prohića znači otkaz. Kazao je i kako je uoči Prohićevog povratka u nastavu razgovarao s njim o uvjetima povratka. Odluku o ukidanju suspenzije, dodaje, donio je nakon što je općinsko državno odvjetništvo odbacilo sve prijave protiv Prohića.

“Akademija je, stoga, mogla postupati samo u okviru svojih ovlasti koje se odnose na etički i radnopravni aspekt”, rekao je Švaić. Osvrnuo se na zahtjev studenata za njegovom ostavkom. “Pravo je studenata da traže moju ostavku i o tome će sutra biti govora na Akademijskom vijeću”, rekao je dekan koji je svoj mandat dao na raspolaganje Vijeću. Na sutrašnjoj sjednici, kazao je, želi vidjeti kako njegove kolegice i kolege vide njegov rad te ima li i dalje njihovo povjerenje.