Bivši Putinov špijun: 'Više uopće nismo sposobni za ofenzivne operacije. Ukrajinci će nas probiti već na proljeće'

Institut za proučavanje rata objavio je Girkinov izvještaj iz zatvora

Igor Girkin (Strelkov), the former top military commander of the self-proclaimed "Donetsk People's Republic" and nationalist blogger, who was detained in July and remanded in custody awaiting trial on charges of extremism, sits inside a glass defendants' cage during a hearing to consider an appeal on his extended pre-trial detention at the Moscow City Court in Moscow on October 17, 2023. (Photo by Natalia KOLESNIKOVA / AFP)
FOTO: AFP

Bivši ruski špijun službenik Federalne službe sigurnosti i poznati ruski nacionalist Igor Girkin, poznat i kao Igor Strelkov, iznio je pesimistične prognoze u vezi s ruskom vojskom u bliskoj budućnosti, posebno tijekom nadolazećeg proljeća.

Kako navodi Institut za proučavanje rata (ISW), Girkinova supruga, Miroslava Reginskaya, objavila je rukom pisano pismo Girkina od 26. listopada, u kojemu je sažeo trenutnu situaciju na prvoj liniji ukrajinskog bojišta. Podsjećamo, ruski istražitelji krajem srpnja uhitili su Girkina pod optužbama za “ekstremizam”. Strelkov je pomogao Rusiji da pripoji Krim 2014. godine, a kasnije je bio i ministar obrane takozvane Narodne Republike Donjeck, ruske paradržave na istoku Ukrajine. Inače, bio je glasan kritičar načina na koji ruski državni i vojni vrh vode rat u Ukrajini.

U pismu Girkin tvrdi da će ruske snage do proljeća 2024. godine biti još manje sposobne za ofenzivne operacije nego što su sada, s obzirom na trenutnu prirodu ruskih ofenzivnih operacija duž fronte. Girkin je ustvrdio da se situacija za ruske snage “postupno pogoršava” i da vojska pokazuje “sve veću slabost u usporedbi s ukrajinski sposobnostima”, unatoč uspješnom odbijanju ukrajinskih ofenzivnih operacija tijekom ljeta i jeseni ove godine.

‘Situacija se postupno pogoršava’

Nadalje navodi kako ruske snage ne samo da nisu bile u stanju započeti široke ofenzivne operacije na početku jesenske sezone, već također nisu bile u stanju dovršiti čak ni ograničene operacije za postizanje operativno značajnih ciljeva. Dodaje da ruske trupe nisu uspjele napredovati u smjeru Kupjanska te su sada zaglavile u borbama na udaljenim prilazima gradu. Ističe da nisu uspjeli promijeniti situaciju ni u Limanu, a da je napredovanje kod Avdiivke rezultiralo teškim ruskim gubicima.

Girkin je primijetio da je ofenziva u Avdiivki pokazala nesposobnost ruskih snaga da “postignu nadmoć na vrlo uskom sektoru fronte” unatoč pažljivim pripremama, dobroj koordinaciji udarnih snaga i obilju streljiva.

Degradacija ruske ofenzive

Sugerirao je da će napori odbijanja ukrajinskih lokaliziranih napada preko prve crte bojišnice i simultane jesensko-zimske ofenzivne operacije vjerojatno degradirati ruski ofenzivni i obrambeni potencijal do proljeća 2024. godine. Tvrdi da će Rusi biti nesposobni i za široke ofenzivne akcije.

Insinuirao je da bi dodatna zapadna vojna pomoć Ukrajini i nedostatak mobilizacije u Rusiji mogli omogućiti Ukrajini da prekine pozicijsko ratovanje i provede uspješne ofenzivne operacije sljedeće godine. Isto tako, smatra da Kremlj vjerojatno neće raspisati mobilizaciju prije proljeća zbog nadolazećih predsjedničkih izbora. Girkin je primijetio da rusko Ministarstvo obrane vjerojatno neće regrutirati “stotine tisuća” novih vojnih vojnika jer je Rusija iscrpila svoj mobilizacijski potencijal.