Bizaran prepad na stablo u Splitu. Noćas ga prepilila dva tipa iz crnog Mercedesa, Ivošević to naziva terorizmom

Pokušaj sječe od prošlog vikenda je spriječen, no danas je stablo srušeno

FOTO: Facebook/Bojan Ivošević

Proteklog vikenda objavljena je vijest da je u Glagoljaškoj ulici u Splitu došlo do pokušaja sječe stabla, a jedno je danas, piše Dalmatinski portal, srušeno.

Društvenim mrežama se širi da su za rušenje stabla odgovorna dvojica muškaraca koji su se u crnom Mercedesu jutros oko 4:30 pojavili na spomenutoj lokaciji s motornom pilom.

Reagirao Ivošević

Isti portal piše kako investitor želi očistiti teren za gradnju, te da su još proteklog vikenda u dva navrata odbijeni radnici koji su započeli s uklanjanjem stabla.

Na teren su zbog toga izlazili i radnici Parkova i nasada te policija, ali i splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević koji je upozoravao radnike da rade nezakonite radnje te da nemaju nikakvih dozvola. Ivošević se oglasio i nakon današnjeg rušenja stabla te je taj čin okarakterizirao terorizmom.

Teroristi!

Posted by Bojan Ivošević on Monday, October 30, 2023

Štićeno područje

Kako piše Slobodna Dalmacija, zemljište na kojem se nalazilo stablo u katastru je upisano pod oznakom 5949 Split kao šuma kojoj je poseban pravni režim štićeno područje. U zemljišniku su upisani Republika Hrvatska i tvrtka Cacao d.o.o. Katarine Knežević kao suvlasnici s udjelom od jedne polovine.

Splitsko-dalmatinska županija je polovinu zemljišta prebacila s općenarodne imovine i Gradskog narodnog odbora u Splitu čiji je pravni sljedbenik Grad Split na državu prije tri godine.

Zaštita kulturnog dobra

Zemljište ima aktivnu plombu, a riječ je o predzabilježbi prava vlasništva napravljenoj prvog rujna. U plombi je navedena bilješka o kretanju spisa u kojoj stoji: izrada nacrta rješenja.

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine kazalo je Slobodnoj Dalmaciji kako na “predmetnoj čestici stoji zabilježba Ministarstva kulture za zaštitu kulturnog dobra”.