Bizaran slučaj u Sisku. U obiteljsku grobnicu pokopali njima nepoznatu ženu: 'Tražili smo da ju maknu, odbili su'

Sud je na koncu zaključio da su Gradska groblja Viktorovac doista pogriješila

FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL

Obitelj iz okolice Siska tri je godine u obiteljskog grobnici imala pokopanu njima nepoznatu ženu. Oko pogrešnog ukopa donesena je i nepravomoćna presuda.

Prema presudi Gradsko groblje Viktorovac, tvrtka u vlasništvu Grada Siska, mora vlasnicima grobnice platiti šest tisuća eura odštete. Riječ je o naknadi za proživljeni stres i duševne boli nastale zbog pogreške čelnih ljudi gradskog groblja.

Tužbu je podnijelo troje članova obitelji čiji je otac i suprug preminuo u studenome 2019. godine. Pokopan je u grobnici koju su dobili na korištenje. Platili su oba grobna mjesta i na desnu stranu pokopali preminulog.

Doživjeli šok zbog ukopa nepoznate žene

U lipnju 2020. doživjeli su šok kad su doznali da je na lijevoj strani grobnice, mjestu koje je čekalo suprugu preminulog, pokopana njima nepoznata žena. Tražili su od uprave groblja da premjesti pokopanu ženu, no oni su to odbili.

“Čak su nam nudili drugu grobnicu i predlagali da tatu ekshumiramo i premjestimo ga tamo”, rekao je na sudu jedan od sinova. Sestra pokojnika je kraj groba nepoznate žene srela njezina supruga, piše N1.

“Pitala sam ga – zar nije prije pokopa primijetio da je grobno mjesto uređeno. On mi je na to bahato odgovorio da se, ako imam problem, obratim upravi groblja i tražim pravdu. Svi smo zbog toga bili uzrujani”, rekla je.

Nisu mogli podići spomenik pokojniku

“Bratu nismo mogli podići spomenik, a i pitali smo se gdje ćemo sahraniti njegovu suprugu kada je njezino grobno mjesto sada zauzeto”, kazala je na sudu.

I sinovi pokojnika prisjetili su se stresnih situacija na groblju. “Prijatelj mi je javio da je u našoj grobnici pokopana neka žena. Naime, vidio je njezino ime na križu pa me obavijestio. Zvao sam gradska groblja, no nisu željeli sa mnom razgovarati”, rekao je jedan od sinova.

Navodi da je dobio ponudu za ekshumaciju oca i prebacivanje njegovih posmrtnih ostataka u drugu grobnicu koju su Gradska groblja Viktorovac bila spremna urediti o vlastitom trošku, no obitelj je to odbila i podnijela tužbu.

Dobili su ispriku i najavu rješenja

Drugi pokojnikov sin kazao je da su dobili pismo uprave groblja s isprikom i najavom da će situacija biti riješena, no prošle su godine bez da su išta napravili.

“Zato se moja baka jednom posvađala s obitelji te žene kada su se na Sve svete susreli na groblju. Baka je zaprijetila da će iskopati tu ženu, bila je uzrujana, a i mene je sve to jako uzrujavalo”, naveo je.

Sud je na koncu zaključio da su Gradska groblja Viktorovac doista pogriješila. Njihovom nepažnjom pokojnikovoj obitelji prouzročeni su tuga, uzrujanost i nelagoda pa moraju platiti pravednu naknadu. Presuda je nepravomoćna i obje strane se mogu na nju žaliti. Na kraju je, navodi se u presudi, ekshumirano tijelo žene i pronađeno joj je novo posljednje počivalište.