Borbeni lovci presreli Boeing 737 iz Kenije koji je trebao sletjeti na londonski Heathrow

Zrakoplov je preusmjeren na aerodrom Stansted

Let Kenya Airwaysa
FOTO: Screenshot/AviationSource

Boeing 787 Kenya Airwaysa trebao je sletjeti u zračnu luku Heathrow iz Nairobija, no pod pratnjom borbenih lovaca preusmjeren je na aerodrom Stansted u četvrtak malo prije 15:45 zbog “potencijalne sigurnosne prijetnje” u letjelici. Za sada nema više informacija o čemu je riječ, ali zna se da je moguća prijetnja otkrivena još dok je bio u francuskom zračnom prostoru budući da su tamošnje vlasti poslale borbene avione da ga isprate.

U međuvremenu, pratnju su preuzeli mlažnjaci tipa Typhoon iz sastava britanskih Kraljevskih zračnih snaga (RAF). Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva priopćilo je da su avioni dignuti “kao mjera predostrožnosti kako bi se istražio civilni zrakoplov koji se približavao Ujedinjenom Kraljevstvu”.

Avion cijelo vrijeme u kontaktu s kontrolom leta

Navode da je avion “cijelo vrijeme bio u kontaktu s kontrolorima zračnog prometa i da je prepraćen do zračne luke Stansted gdje je sigurno sletio”. Policija Essexa pozvana je u zračnu luku, piše Sky News.

“Trenutno pratimo incident u zračnoj luci Stansted”, rekao je glasnogovornik policije. Fotografije na društvenim mrežama prikazuju avion na pisti u Stanstedu i brojna vozila hitne pomoći.

Avion sletio na mjesto udaljeno od terminala

Zračna luka priopćila je da je avion zaustavljen na mjestu udaljenom od terminala. U priopćenju Kenya Airwaysa piše: “Primili smo upozorenje o potencijalnoj sigurnosnoj prijetnji na letu KQ100 iz Nairobija za London”.

“Naša uprava u suradnji sa sigurnosnim tijelima vlade Kenije i Ujedinjenog Kraljevstva provela je temeljitu procjenu rizika prijetnje. Posada je obaviještena i poduzete su sve sigurnosne mjere kako bi se osigurala sigurnost naše posade i putnika”, navode i dodaju da se nakon slijetanja aviona provode sigurnosne provjere.

“Osam ekipa vatrogasne i spasilačke službe okruga Essex prisutno je u zračnoj luci Stansted. Surađujemo s policijom Essexa i zračnom lukom kako bismo uspješno okončali incident”, kazao je glasnogovornik vatrogasne i spasilačke službe okruga Essex. Incident nije poremetio red letenja drugih aviona.