Božić skoro kao u Australiji. Temperature danas do 18 stupnjeva, i sutra južina uz malo kiše

U većem dijelu zemlje bit će barem djelomice sunčano

21.12.2023., Osijek - Tisuce lampica i panoramski tocak osvijetlili Advent na glavnom trgu osjecke Tvrdje,Trgu Svetog Trojstva. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
FOTO: Davor Javorovic/PIXSELL

U većem dijelu zemlje je barem djelomice sunčano. Na sjevernom Jadranu i u Gorskoj Hrvatskoj je oblačnije uz malu vjerojatnost za mjestimičnu kišu, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za ponedjeljak.

Vjetar umjeren do jak južni i jugozapadni, na Jadranu jugo i jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 13 do 18 stupnjeva Celzijusovih.

Božić sunčan i topao

Božić je u istočnim područjima Lijepe naše osvanuo uglavnom sunčan uz rast temperature zraka do oko 16 stupnjeva Celzijusa.

Podjednako toplo je i u središnjoj Hrvatskoj, gdje može biti jugozapadnog vjetra, na udare mjestimice i jakog. Bit će dosta sunčanog vremena, posebno sredinom dana i poslijepodne.

Jugozapadnjak će puhati i u gorskoj Hrvatskoj, uglavnom u višim predjelima gdjegod i jak. Na sjevernom Jadranu slabo do umjereno jugo. Najviša temperatura zraka od 13 do 18 stupnjeva pri čemu na širem riječkom području te u dijelu Gorskog kotara može pasti malo kiše.

Temperature do 18 stupnjeva

Na srednjem Jadranu u ponedjeljak prevladava sunčano vrijeme, a u unutrašnjosti Dalmacije ponegdje je izgledna umjerena, prolazno i povećana naoblaka. Puhat će jugo, na otvorenom moguće jako, a dnevna ćetemperatura zraka narasti od 14 do 18 stupnjeva.

Razmjerno toplo za Božić je i na krajnjem jugu Hrvatske, uz obilje sunčanih sati te uz slabo do umjereno jugo. More pritom malo valovito, kao i drugdje na Jadranu, a uglavnom samo na otvorenom može biti umjereno valovito, najavio je meteorolog Krunoslav Mikec za HRT.

Toplo vijeme i sutra

Iz DHMZ-a poručuju da će i sutra ostati toplo vrijeme. Na Jadranu i predjelima uz njega promjenjivo oblačno, a lokalno može pasti malo kiše, ponajprije na sjevernom Jadranu.

U središnjim i istočnim krajevima će biti sunčanije. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, u gorju s jakim udarima, na Jadranu i jugo.

Najniža jutarnja temperatura zraka od 3 do 8, duž obale i na otocima između 8 i 12 stupnjeva Celzijusa. Najviša dnevna većinom između 12 i 17.