Branka Ivančan-Picek otkrila zašto više ne želi biti šefica DHMZ-a, usput dala i prognozu za doček Nove godine

Vijest da je zatražila vlastito razrješenje s čela Zavoda dio javnosti je iznenadila

17.10.2021., Zagreb - Branka Ivancan Picek, metereolog, glavna ravnateljica Drzavnog hidrometeoroloskog zavoda i stalna predstavnica Republike Hrvatske u Svjetskoj meteoroloskoj organizaciji. 
 Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
FOTO: Tomislav Miletic/PIXSELL

Poznata meteorologinja Branka Ivančan-Picek nedavno je na osobni zahtjev razriješena s funkcije ravnateljice Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), a zadnji radni dan na tom položaju bit će joj 31. prosinca. Iako je njezin odlazak s čela Zavoda dio javnosti iznenadio, prema riječima same Ivančan-Picek, iza takve odluke nema ničeg spektakularnog: ona je naprosto smatrala da je došao trenutak za mirovinu.

Kako je ispričala u velikom intervjuu tportalu, u DHMZ-u je provela izuzetno lijepe trenutke, čitav svoj 44-godišnji radni vijek je bila ondje. “Završio je jedan projektni ciklus velike modernizacije DHMZ-a, pripremljena je dokumentacija za nove projekte i smatrala sam da je sada vrijeme zaokružiti ovu lijepu priču, za mene i uspješnu priču, te palicu predati mlađem kolegi. Vrijeme je tu, godine su tu i smatrala sam kako je sada dobra prilika za reći dosta”, izjavila je i potvrdila da ima uvjete za mirovinu.

Modernizacija infrastrukture

Kao svoj najveći uspjeh u mandatu ravnateljice izdvojila je donošenje Zakona o meteorološkoj i hidrološkoj djelatnosti, koji je, kaže, dao okvir za djelovanje jedne moderne meteorološke i hidrološke službe u RH.

“Definirao je naše osnovne zadaće, što smo dužni raditi za dobrobit društva i države, postavio je temelje našeg djelovanja. Zaštitio je naše mjerne postaje na način da se pored meteorološke postaje ne može izgraditi objekt koji bi narušio reprezentativnost meteoroloških mjerenja koja su neponovljiva i jedinstvena. Točnije, prije gradnje objekta mora se tražiti suglasnost DHMZ-a. Zakon također definira da upozorenja na opasne meteorološke i hidrološke pojave, što je najvažnije za sigurnost građana i društva, može izdavati samo DHMZ. Mi smo jedini službeni izvor takvih informacija sa ciljem sprečavanja zbunjenosti i nejasnoća u javnosti”, izjavila je pa još istaknula i modernizaciju meteorološke i hidrološke mreže te mreže praćenja kvalitete zraka.

Meteorologe traže i banke

Govorila je i o plaćama u Zavodu koji je vodila. Kaže da je struka meteorologa izuzetno podcijenjena.

“Stručnjak na DHMZ-u, inženjer koji je završio fiziku ili geofiziku na PMF-u, kad uđe u službu, žao mi je uopće i reći cifru, ima početničku plaću oko 700-800 eura. I to je jedan od velikih problema. Nemate nijednog nezaposlenog meteorologa, izuzetno su traženi i čim diplomiraju dobivaju posao, u privatnom sektoru, bankarskom sektoru, IT sektoru. Ovdje ostaju oni najvjerniji koji zaista vole meteorologiju i uživaju u njoj. Možda sam još uvijek naivac nakon toliko godina, ali da se nešto treba promijeniti oko plaća i valorizirati taj rad – treba”, rekla je.

Prognoza za Novu godinu

Novinarka tportala ju je pitala i kakvo nas vrijeme očekuje za Novu godinu.

“U novogodišnjoj noći promjenjivo oblačno, a na mjestimičnu kišu valja računati ponajprije na Jadranu, posebice na sjevernom dijelu te u Gorskom kotaru i Lici. U ranim satima Nove godine kiša se očekuje i u središnjim i istočnim predjelima. Također, bit će i vjetrovito uz umjeren, ponegdje i jak jugozapadnjak na kopnu te jugo i južni vjetar na Jadranu. Temperatura zraka između 5 i 10 °C na kopnu, duž obale i na otocima od 9 do 14 °C.

Uglavnom u prvom dijelu prvog dana Nove godine povremeno kiša, zatim prolazno smirivanje. Sredinom dana vjetar će okrenuti na sjeverni, na moru i sjeverozapadni, pa potom slabjeti. I prve dane 2024. godine obilježit će iznadprosječna toplina, južina i promjenjivo vrijeme pa povremeno valja računati na kišu, na Jadranu lokalno moguće i obilniju.