I dalje kao da je proljeće: danas temperature do 16 stupnjeva, ali izgleda da će kiša mnogima pokvariti doček Nove godine

U gorju i na Jadranu je moguća kiša, a u ponedjeljak i jako jugo

08.12.2023., Zagreb - Bas Nas Advent i EU Advent na Trgu bana Jelacica i Europskom trgu. Photo: Karlo Klasic/PIXSELL
FOTO: Karlo Klasic/PIXSELL

Hrvatsku u petak očekuje promjenjivo oblačno vrijeme te i dalje razmjerno toplo s najvišim temperaturama uglavnom između 11 i 16 Celzijevih stupnjeva, prognozira Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ). Uz više oblaka povremeno malo biti kiše na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana te u Gorskoj Hrvatskoj i unutrašnjosti Dalmacije.

Dulja sunčana razdoblja očekuju se u sjevernim kopnenim krajevima. Vjetar će puhati slab do umjeren, u gorskim krajevima jak, na udare i olujan jugozapadni. Na Jadranu će puhati većinom umjeren jugozapadni i jugoistočni vjetar.

Vremenska prognoza za sutra

Sutra će biti promjenjivo, u Gorskoj Hrvatskoj i na Jadranu ponegdje i pretežno oblačno. Mjestimice kiša, ponajprije na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana te u Gorskom kotaru i Lici.

Vjetar uglavnom slab, mjestimice u gorju i na sjevernom Jadranu do umjeren jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 3 do 8, na Jadranu između 6 i 11 °C. Najviša dnevna većinom od 10 do 15 °C, piše DHMZ.

Što nas očekuje u nedjelju i ponedjeljak

I tijekom produljenog prazničnog vikenda zadržat će se razmjerno toplo vrijeme, u kopnenom području uz često umjeren, gdjekad i jak jugozapadnjak, pri čemu u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj do kraja nedjelje još suho, uz dosta sunčanih sati, a oblačnije uz povremenu kišu bit će u gorskoj Hrvatskoj te unutrašnjosti Istre i Dalmacije, prognozira HRT.

Još oblačnije i kišovitije na većem dijelu Jadrana, i to ponajviše u nedjelju i ponedjeljak na sjevernom dijelu. Na jugu će se većinom suho vjerojatno zadržati sve do ponedjeljka. Jugozapadnjak i jugo u subotu će biti slabi, zatim često umjereni, osobito u ponedjeljak i jaki.

Doček Nove godine uz kišu

A doček Nove godine mogao bi biti, čini se, kišovit. N1 piše da će u nedjelu biti promjenjivo oblačno, a u novogodišnjoj noći kiša će se proširiti na cijelu zemlju. Očekuje se i pad temperature.

Prvi dan nove godine bit će također pretežno oblačan s povremenom kišom. Na sjevernom Jadranu, Istri, Kvarneru i u Gorskom kotaru moguće su čak i veće količine oborina. Na sjevernom Velebitu i Gorskom kotaru moguća je i pokoja snježna pahulja.