Britanski dobrovoljci prvi put testiraju mušku antibebi pilulu: 'Ovo bi mogao biti povijesni trenutak'

Najveći izazov bilo je smanjiti proizvodnju spermija

An employee works at the laboratory of the Bispebjerg hospital in Copenhagen on February 3, 2023. An eerie anthology lurks in the basement of the University of Odense in Denmark: lining the walls of countless shelves is what is believed to be the world's largest brain collection. (Photo by Sergei GAPON / AFP)
FOTO: AFP

Skupina Britanaca postala je prva grupa muškaraca na svijetu koja sudjeluje u testiranju nove kontracepcijske pilule za muškarce za koju znanstvenici smatraju da bi mogla promijeniti način na koji partneri dijele odgovornost u kontroli rađanja.

Lijek pod imenom YCT-529 testira 16 volontera u klinici u Nottinghamu u Engleskoj. Lijek djeluje na kemijske procese u tijelu tako da zaustavlja stvaranje spermija u testisima. Ispitan je na laboratorijskim miševima i majmunima. Prvi rezultati bili su zadovoljavajući.

Trećina muškaraca uzela bi pilulu

Prema istraživanju YouGov-a, međunarodne internetske tvrtke za istraživanje tržišta iz 2019. godine, trećina seksualno aktivnih muškaraca uzela bi mušku verziju antibebi pilule. Taj postotak jednak je postotku žena koje koriste hormonsku kontracepciju.

Najveći izazov bio je smanjiti proizvodnju spermija, pogotovo kad je poznato da se svakim otkucajem srca kod muškarca stvori novih tisuću spermija, dok je taj broj kod žena – jedna do dvije jajne stanice mjesečno.

Lijek je tijekom prvih ispitivanja bio djelotvoran u 99 posto na miševima, a kod majmuna se broj spermija smanjio nakon dva tjedna. Ispitivanja na ljudima uključuje volontere koji su odlučili da neće imati djecu i već su se podvrgnuli vazektomiji. Primat će niske doze lijeka kako bi bila procijenjena njegova sigurnost, piše The Times.

Prvi rezultati ispitivanja u proljeće

Prvi rezultati očekuju se u proljeće. Budu li pozitivni, očekuju se opsežnija i skuplja ispitivanja kojima bi se testiralo djelovanje lijeka i nuspojave. “Ovo bi mogao biti povijesni trenutak”, rekla je profesorica Gunda Georg sa Sveučilišta u Minnesoti.

“Znamo da mnoge muškarce zanima muška antibebi pilula. I kadgod ženama govorim o ovom lijeku, one uvijek kažu: ‘Krajnje je vrijeme’”, dodaje i ističe kako je posljednja slična inovacija u kontracepciji bila upravo pilula za žene otprije 60 i više godina.

Dvije odobrene kontracepcijske opcije

Trenutačno su dvije odobrene kontracepcijske opcije za muškarce: vazektomija, koja je 99 posto učinkovita, ali ju je gotovo nemoguće poništiti i kondomi koji su manje učinkoviti u sprječavanju trudnoće.

Ispitivanje novog lijeka YCT-529 provodi YourChoice Therapeutics, tvrtka sa sjedištem u San Franciscu. Akash Bakshi, suosnivač i izvršni direktor YourChoicea, navodi da bi se pilula mogla kombinirati s kućnim testovima kojima bi muškarci mogli provjerili je li razina sperme dovoljno niska da ne dođe do neželjene trudnoće.

“Prva studija za mušku kontracepcijsku pilulu bez hormona dugo je očekivana prekretnica. Iako je značajan posao pred nama, vjerujemo da je ovo značajan korak prema budućnosti u kojoj i muškarci i žene imaju mogućnost odlučivanja o kontracepciji, trudnoći i rađanju”, rekla je Heather Vahdat, izvršna direktorica Inicijative za mušku kontracepciju.