Čečen s nožem upao u srednju školu u Francuskoj, ubio učitelja, urlikao 'Allahu Akbar'

Napadač i njegov brat su uhićeni

French police officers patrol the surroundings of the Saint-Omer court on February 27, 2020, during the appeal trial of Redoine Faid for the robbery of an armoured van near Arras in 2011. (Photo by FRANCOIS LO PRESTI / AFP)
FOTO: AFP

Nastavnik je ubijen u petak u napadu nožem u školi u gradu Arrasu na sjeveru Francuske, a istraga je predana uredu tužitelja za borbu protiv terorizma. Vlasti departmana Pas-de-Calais priopćile su da je napadač, koji je također ranio drugog učitelja i školskog zaštitara, uhićen.

Osumnjičenik je Čečen rođen u Rusiji i bivši je učenik srednje škole Gambetta u kojoj se napad dogodio, rekao je policijski izvor. Bio je na popisu osoba koje su poznate kao potencijalni sigurnosni rizik u vezi s radikalnim islamizmom, dodao je policijski izvor.

Prema informacijama BFMTV-a, napadač ima oko 20 godina i bivši je učenik napadnute srednje škole. Uhićen je i brat osumnjičenog koji je od prije poznat policiji zbog planiranja sličnog napada 2019. godine, doznaje BFMTV iz policijskog izvora., potvrdio je francuski MUP. Obojica su navodno čečenskog porijekla, doznaje Le Figaro.

Škole u gradu su zatvorene

BFM također navodi da je ubijeni nastavnik predavao francuski jezik, dok je ozlijeđen profesor tjelesne kulture. Učenici su tijekom napada bili zatvoreni u svojim učionicama. Sve škole u gradu su zatvorene.

Predsjednik Emmanuel Macron krenuo je u Arras, priopćio je njegov ured. U televizijskom obraćanju naciji u četvrtak, Macron je pozvao Francuze da ostanu ujedinjeni i suzdrže se od prebacivanja sukoba Izraela i Hamasa u zemlju. Ništa do sada ne upućuje da je ovaj napad povezan s događajima u Izraelu i Pojasu Gaze, rekao je Reutersu drugi policijski izvor.

Francusko tužiteljstvo za borbu protiv terorizma priopćilo je da otvara istragu o napadu. Francuska je bila na meti niza islamističkih napada proteklih godina, a najgori je bio istovremeni napad naoružanih napadača i bombaša samoubojica na klubove i kafiće u Parizu u studenome 2015. godine. Čečenski tinejdžer odrubio je 2020. glavu učitelju Samuelu Patyju jer je koristio karikature proroka Muhameda tijekom sata o slobodi izražavanja.