Detalji napada na turiste kod Eiffelovog tornja. Jedan izboden nožem, drugi dobio čekić u oko: 'Vikao je Allahu Akbar'

Uhićeni napadač već je bio u zatvoru zbog planiranja terorističkog napada

Forensic police work at the scene of a stabbing in Paris on December 2, 2023. An attacker stabbed one man to death and wounded two others in Paris on December 2, reportedly shouting "Allahu Akbar" ("God is greatest") before being arrested, French police sources said. (Photo by Dimitar DILKOFF / AFP)
FOTO: AFP

Muškarac je poginuo, a još dvoje je ozlijeđeno u napadu nožem i čekićem na ulici u središtu Pariza. Napad se dogodio na Quai de Grenelle, u blizini Eiffelovog tornja, malo prije 21:00 po lokalnom vremenu u subotu.

Uhićen je 26-godišnji francuski državljanin poznat sigurnosnim službama, a tužitelji za borbu protiv terorizma otvorili su istragu. Službenici su potvrdili da je ubijeni muškarac njemački državljanin.

Francuski ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin rekao je da je ubijeni muškarac, rođen 1999., bio sa suprugom kada je napadnut nožem. Rekao je da je suprugin život spasila intervencija taksista te da je osumnjičenik pobjegao preko obližnjeg mosta preko rijeke Seine.

Napadač je uhićen

Mladić je zatim napao još dvije osobe, jednu je udario čekićem u oko, rekao je ministar. Osumnjičenika je tada policija omamila elektrošokerom i uhitila pod sumnjom za atentat – definiran u francuskom zakonu kao ubojstvo s predumišljajem – i pokušaj atentata u vezi s terorističkim pothvatom.

Dvoje ozlijeđenih – Francuz star oko 60 godina i strani turist – primili su hitnu pomoć, a nije utvrđeno da su u životnoj opasnosti. Policijska operacija pokrenuta je u subotu navečer oko metro postaje Bir-Hakeim, a vlasti su pozvale ljude da izbjegavaju to područje.

Darmanin je rekao da se navodnog napadača čulo kako viče “Allahu Akbar”, što na arapskom znači “Bog je najveći”, i rekao je policiji da je uzrujan jer “toliko muslimana umire u Afganistanu i Palestini”.

Bio u zatvoru zbog terorizma

Rekao je da je osumnjičenik odslužio četiri godine zatvora nakon što je osuđen za planiranje još jednog napada 2016. i da je bio na popisu francuskih sigurnosnih službi. Također se zna da je muškarac patio od psihijatrijskih poremećaja, rekao je Darmanin.

U subotu je na društvenim mrežama objavljen video u kojem osumnjičenik kritizira francusku vladu i raspravlja o onome što je opisao kao ubojstvo nevinih muslimana, prenosi novinska agencija AFP.

Najnoviji napad dogodio se manje od dva mjeseca nakon što je učitelj ubijen nožem u srednjoj školi u sjevernom gradu Arrasu, što je potaknulo francusku vladu da stavi zemlju na najviši stupanj nacionalne sigurnosti.