Čini se da Pentagon šalje nuklearno oružje u Veliku Britaniju, Rusi prijete da će odgovoriti

Rusija kaže da Moskva ovo shvaća eskalacijom

Russia's President Vladimir Putin (front) and Kremlin spokesman Dmitry Peskov attend a session of the Council of Heads of the Commonwealth of Independent States (CIS) in Sochi on October 11, 2017. (Photo by MAXIM SHEMETOV / POOL / AFP)
FOTO: AFP

Sjedinjene Američke Države planiraju stacionirati nuklearno oružje u Ujedinjenom Kraljevstvu prvi put u 15 godina zbog rastuće prijetnje iz Rusije, otkrivaju dokumenti Pentagona koje je The Telegraph dobio na uvid.

Ugovori o nabavi za novi pogon Kraljevskih zračnih snaga u vojnoj bazi Lakenheath potvrđuju namjeru SAD-a da u zračnu bazu postavi nuklearne bojeve glave tri puta jače od bombe na Hirošimu. Podsjetimo, 2008. SAD je uklonio nuklearne projektile iz Ujedinjenog Kraljevstva nakon što su ocijenili da je prijetnja hladnog rata iz Moskve smanjena.

Ovo otkriće stiglo je u jeku upozorenja da zemlje NATO-a moraju pripremiti svoje građane za rat s Rusijom. Prošlog je tjedna admiral Rob Bauer, viši vojni dužnosnik NATO-a, rekao da bi se građani trebali pripremiti za sveobuhvatni rat s Rusijom u sljedećih 20 godina.

Upozorenje iz Rusije

Vraćanje američkog oružja u Ujedinjeno Kraljevstvo dio je NATO-ovog programa za razvoj i nadogradnju nuklearnih lokacija kao odgovor na pojačane napetosti s Kremljom nakon invazije na Ukrajinu u veljači 2022. godine. Rusija je pak upozorila da bi Moskva na postavljanje američkog oružja u Velikoj Britaniji gledala kao na eskalaciju i da bi na to odgovorila “kompenzacijskim protumjerama”.

Osim sukoba u Ukrajini, Zapad se suočava sa sve većim izazovima Irana i Sjeverne Koreje, koji su se posljednjih godina približili Moskvi. U petak su Britanija, Francuska i Njemačka osudile Iran zbog lansiranja novog satelita za navođenje projektila dugog dometa.

SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo također izvode zračne napade u Crvenom moru protiv jemenskih pobunjenika Hutija, koje podupire Iran i koji napadaju brodove kao navodnu odmazdu za izraelsku vojnu ofenzivu u Gazi.

Nova oprema za bazu

Neredigirani dokumenti u bazi podataka nabave Ministarstva obrane SAD-a otkrivaju planove za “nuklearnu misiju” koja će se održati “uskoro” u RAF Lakenheathu, gdje je nuklearno oružje bilo stacionirano tijekom Hladnog rata. Pentagon je, pokazuju dokumenti, naručio novu opremu za bazu.

Nova oprema uključuje balističke štitove namijenjene za zaštitu vojnog osoblja od napada na imovinu visoke vrijednosti, a u lipnju bi trebala početi izgradnja novog stambenog objekta za američke snage koje rade na gradilištu. Očekuje se da će baza imati gravitacijske bombe B61-12, tri puta jače od atomske bombe bačene na Hirošimu 1945.

Bojeve glave u više zemalja

SAD trenutno ima bojeve glave stacionirane u Belgiji, Njemačkoj, Italiji, Nizozemskoj i Turskoj, prema NATO-ovom sporazumu o dijeljenju nuklearnog oružja. Glasnogovornik Pentagona kaže da ”Sjedinjene Države rutinski nadograđuju svoje vojne objekte u savezničkim zemljama”.

”Neklasificirani administrativni proračunski dokumenti često prate takve aktivnosti. Ovi dokumenti ne predviđaju, niti im je namjera otkriti bilo kakav konkretan položaj ili detalje o bazi. Politika SAD-a je da niti potvrđuje niti negira prisutnost ili odsutnost nuklearnog oružja na bilo kojoj općoj ili specifičnoj lokaciji”, prenosi njegove riječi The Telegraph.

Glasnogovornik britanskog Ministarstva obrane reagirao je na ovo izvješće. „Dugotrajna je politika Velike Britanije i NATO saveza da ne potvrđuju ili negiraju prisutnost nuklearnog oružja na određenoj lokaciji“, kazao je za Sky News.