Čini se da su Kinezi na Mjesec prošvercali i mali rover. Ne zna se koja mu je misija

Kina je prošli tjedan lansirala letjelicu koja bi trebala skupiti kamenje s daleke strane Mjeseca

A Long March 5 rocket, carrying the Chang'e-6 mission lunar probe, lifts off as it rains at the Wenchang Space Launch Centre in southern China's Hainan Province on May 3, 2024. (Photo by Hector RETAMAL / AFP)
FOTO: AFP

Kina je prošli tjedan prema Mjesecu lansirala misiju Chang’e 6, koja je sudeći po novim fotografijama, uključivala i lunarni rover o kojem nisu službeno izvijestili javnost. Promatrači su primijetili neuobičajeni robot pričvršćen na bok landera Chang’e 6, koji bi trebao sletjeti na Mjesec tijekom lipnja.

Kineska svemirska agencija uspješno je u petak lansirala letjelicu Chang’e 6 na autonomnoj raketi Dugi marš 5, s ciljem da bude prva nacija koja će vratiti uzorke stijena s daleke strane Mjeseca. Glavni teret misije trebao bi sletjeti u krater blizu Mjesečeva južnog pola početkom lipnja, gdje bi trebao skupiti oko dva kilograma kamenja, koje će se poslati na Zemlju u povratnom modulu.

Misija tajnovitog mini rovera je nepoznata

Kina je ranije otkrila da svemirska letjelica sa sobom nosi teret iz Francuske, Švedske, Italije i Pakistana na Mjesec, no nove fotografije pokazuju i neprijavljeni mali sivi objekt s kotačima, pričvršćen na stranu letjelice, za koji se također vjeruje da je lansiran s misijom.

“Ovo izgleda kao dosad neprijavljeni mini rover na bočnoj strani landera Chang’e-6”, napisao je na X-u novinar portala SpaceNews Andrew Jones, koji pomno prati kineske svemirske misije.

Misija tajnovitog mini rovera za sada ostaje nepoznata, no objava Šangajskog instituta za keramiku, koji je osigurao komponente za misiju, sugerira da neprijavljeni robot ima infracrveni spektrometar za snimanje.

Nije prvi neobičan teret

Ovo nije prvi put da Kinezi šalju tajnovit teret na Mjesec. Sumnja se da je raketa za dodatni potisak (rocket booster) 2022. godine izgubila kontrolu i srušila se na Mjesec, formirajući neuobičajeni krater, nosila neprijavljeni tajnoviti teret. Znanstvenici sa Sveučilišta Arizona u SAD-u sumnjaju da je raketni booster imao veliku masu na vrhu, koja je uravnotežila dva motora na dnu, piše Independent.

Šef NASA-e Bill Nelson također je ranije izrazio zabrinutost zbog tajnovite prirode kineskih svemirskih programa. “Kina je napravila izvanredne korake, posebno u posljednjih 10 godina, ali oni su vrlo, vrlo tajnoviti. Vjerujemo da je veliki dio njihova takozvanog civilnog svemirskog programa vojni program. I mislim da smo zapravo u utrci”, rekao je Nelson, pozivajući SAD da “ne spuste oprez”, rekao je američkim zastupnicima ranije ove godine.