Biznis & tech

NASA je upravo lansirala novi rover na Mars. Misija mu je pronaći tragove života

Rover Perseverance će do Marsa putovati sedam mjeseci

FOTO: NASA

U 13:50 sati po našem vremenu američka svemirska agencija NASA lansirala je novi rover na Mars iz svemirske baze Cape Canaveral na Floridi. Rover, odnosno robot Perseverance, na Marsu će tražiti život, a i započet će proces skupljanja kamenja s površine Marsa za slanje na Zemlju, gdje će se ono analizirati. Perseverance težak oko jedne tone lansiran je raketom Atlas V, a putovanje do Marsa trajat će sedam mjeseci.

Kada dođe do Marsa, Perseverance će pokušati sletjeti u krater Jezero promjera gotovo 40 kilometara. Satelitske snimke sugeriraju da se u tom krateru prije nekoliko milijardi godina moglo nalaziti jezero. Znanstvenici tvrde kako bi kamenje koje se prikupi u Jezeru moglo sadržavati dokaze da je na Marsu bilo mikrobne aktivnosti, ako je ona ikada postajala na planetu.

Koji je cilj misije?

Perseverance će na Marsu ostati barem jednu marsovsku godinu, koja otprilike traje kao dvije godine na Zemlji. Za razliku od ranije lansiranih rovera na Mars, Perseverance je opremljen alatima koji mu omogućuju direktan pronalazak dokaza života, bilo da se radi o fosiliziranim dokazima ili trenutno živim organizmima.

No, gotovo je sigurno da će bilo kakav dokaz koji Perseverance eventualno pronađe biti dočekan sa skepticizmom, stoga znanstvenici žele sve što rover pronađe poslati na Zemlju za podrobniju analizu koja se može provesti samo s alatima na Zemlji. Perseverance će sve zanimljive uzorke koje pronađe postaviti u malene spremnike, koji će za slanje na Zemlju čekati buduće misije na Mars tijekom ovog desetljeća.

Ima i maleni helikopter sa sobom

Premda je Perseverance djeluje kao kopija robota Curiosity kojeg je NASA poslala na Mars 2012. godine, on je ustvari gotovo novi robot koji sadrži neke zajedničke dijelove s Curiosityjem. Opremljen je sa sedam instrumenata, koji su ili posve novi ili znatnije unaprijeđeni, ističe NASA. Od Perseverancea možemo očekivati znatno bolje fotografije i video, budući da ima 23 kamere. Očekivati možemo i zvučne zapise, budući da je opremljen i mikrofonima.

Rover sa sobom ima i zanimljivog putnika, helikopter Ingenuity koji je veličine manjeg psa. Njegov cilj je dokazati da se na Marsu može letjeti, unatoč rjeđoj atmosferi. Težine je 1,8 kilograma, a putovat će unutar Perseverancea sve dok se ne pronađe adekvatna lokacija za testiranje. Ingenuity je opremljen s dvije elise koje se okreću u suprotnom smjeru jedna od druge, a one će se za polijetanje trebati vrtjeti velikom brzinom.

Nastavite čitati