Civilizacijsko dno. Groblje u Dalmaciji išarano ustaškim simbolima i gnjusnim porukama

Eparhija podsjeća da se sličan događaj dogodio prije nekoliko dana u ravnokotarskoj parohiji

FOTO: Eparhija dalmatinska/Facebook

Eparhija dalmatinska Srpske pravoslavne crkve objavila je na društvenim mrežama da je groblje na Bribiru išarano ustaškim i fašističkim simbolima. “I baš kada smo se obradovali da su se, Bogu hvala, izlizale poruke u vidu grafita upućene pravoslavnim Srbima od strane nepoznatih osoba s ustaškim prijetećim frazama i simbolima, koji su svojevremeno ‘krasili’ naše hramove, domove i grobljanske spomenike, dobivamo vijest da su se ponovno pojavili”, navode u objavi.

Ističu kako je u ponedjeljak 6. studenog ulaz groblja išaran grafitima s ustaškim simbolima te da je jedan mještanin Bribira grafite vidio na zidovima kulturno-povijesnog kompleksa Bribirska glavica.

СВЕТИЊЕ НАРУШЕНЕ УСТАШКИМ СИМБОЛИМАИ баш када смо се порадовали да су се, Богу хвала, истрошиле поруке у виду графита…

Posted by Епархија далматинска on Wednesday, November 8, 2023

Nacrtana svastika i napisano ZDS

“Na zidu je bila naslikana hrvatska zastava sa slovom ‘U’ u sredini, a pored zastave napisano je ‘ZDS’ i ‘Četnici odlazite!’. Također, na obje strane stupova na ulazu u groblje vidljivo su ispisana fašistička obilježja: slovo ‘U’ i ‘svastika’.

Istim simbolima oskrnavljena je i obiteljska grobnica obitelji Gnjidić koja se nalazi na samom ulazu u groblje. O svemu ovome odmah je obaviještena policija koja je nakon 40-ak minuta izašla na mjesto događaja i izvršila očevid”, navode.

Eparhija dalmatinska/Facebook

Eparhija podsjeća da se sličan događaj dogodio prije nekoliko dana, 4. studenog u ravnokotarskoj parohiji kada je na crkvenoj ogradi napisano “Čede, niste dobrodošli”, kao i ustaško obilježje i pozdrav “Za dom spremni!”, te da je sličnim simbolima išarana tabla na izlazu iz sela Kašić i ulazu u Islam Grčki.

Eparhija dalmatinska/Facebook

‘Pokušavaju narušiti odnose’

“S velikim žaljenjem primorani smo izvijestiti javnost o ovim nehumanim djelima koja su uznemirila mještane navedenih sela, kao i cjelokupnu srpsku zajednicu u Dalmaciji. Ovakvim nedjelima pojedinci koji su još uvijek zarobljeni u nekim prošlim, svima nama mrskim vremenima, pokušavaju narušiti bratske i dobrosusjedske odnose srpskog i hrvatskog naroda i, koliko god nas oni ljutili i vrijeđali, ne smijemo dopustiti da u toj namjeru uspiju.

Svatko tko vjeruje u Gospodina, bez obzira na koji mu se način moli, osudit će ovakve postupke, jer je više nego jasno da Bog prema svakome čovjeku gaji neizmjernu ljubav i milost, te da bilo kakva zlonamjerna djela ‘u ime zaštite’ neke vjere, nikako ne mogu imati legitimitet, kako pred našim zajedničkim Bogom, tako ni pred zakonima i pravdom zemaljskih gospodara”, navode.

Eparhija dalmatinska/Facebook

Pozvali ljude da prijave govor mržnje

“Dok ovakvi incidenti koji predstavljaju ne samo širenje govora mržnje, već i uništavanje tuđe imovine najčešće ostaju nesankcionirani, a njihovi počinitelji nepoznati, zbog sličnih nedjela počinjenih u virtualnom svijetu nedavno je uhićen jedan Srbin porijeklom iz Hrvatske.

On je zbog objava na svom Facebook profilu osuđen na 15 dana zatvora pod optužbom da je prekršio Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira. Svako ponašanje koje potiče nacionalizam i vjersku diskriminaciju najoštrije osuđujemo, bez obzira s koje strane to dolazilo i smatramo da bi posljedice za takva nedjela morala za sve biti jednaka.

Na nama je, kao ljudima i kao kršćanima da pokažemo da mržnji nema mjesta kako u našim selima, tako i u javnom prostoru. Zbog toga pozivamo svu braću i sestre u Kristu da nam pomognu da se ovakvi incidenti u budućnosti spriječe, te da ukoliko primijete bilo kakve neprimjerene radnje o tome odmah obavijeste nadležna tijela”, zaključuje u objavi Eparhija dalmatinska.