Čovjek koji Plenkoviću dijeli savjete oko ekonomije objasnio kako su odabrali tih 30 proizvoda kojima se zamrzava cijena

'Ova potrošačka košarica od 30 proizvoda obuhvaća najnužnije, elementarne stvari', kazao je Savić

FOTO: N1

Prošloga tjedna Vlada je na sjednici donijela paket mjera kojim su zamrznuli maloprodajne cijene 30 artikala, a ta odluka stupila je na snagu u ponoć. Posebni savjetnik premijera za ekonomiju Zvonimir Savić u studiju N1 komentirao je ovu odluku te kazao kako se ona već primjenjuje na terenu.

“Mislim da su mnogi naši sugrađani danas obratili posebnu pozornost na to primjenjuje li se. Kako se to vidi? Najvidljiviji mogući način je kad uđete u trgovinu. One grupe proizvoda za koje su limitirane gornje cijene imaju posebnu oznaku.

To su proizvodi koji spadaju u grupu 30 proizvoda kojima su cijene limitirane na način da je definirana najveća moguća cijena po kojoj se smije prodavati. Svi to uredno poštuju”, kazao je.

Birali elementarne stvari

Pojasnio je i kako su napravili listu 30 proizvoda kojima su zamrznuli cijene. “Imali smo jednu košaricu od nekih osam proizvoda donedavno, gdje su cijele bile limitirane. Međutim, kako je po zadnjim podacima došlo do blagog porasta inflacije, odlučili smo se na malo opsežniji pristup.

Ova potrošačka košarica od 30 proizvoda obuhvaća najnužnije, elementarne stvari”, kazao je Savić. Istaknuo je i kako su cijene limitirane na način da pojeftinjenje bude značajnije, te da je košarica koja je krajem prošle godine iznosila točno 100 eura, sada cijenom 25 posto niža.

Kazao je i kako situacija u Hrvatskoj i svijetu nije ukazivala da jenjavaju inflatorni pritisci te da je Vlada primijetila da je u kolovozu došlo do porasta cijena. Zbog toga su se, kaže, odlučili na zamrzavanje cijena. “Inflatorni pritisci su i dalje prisutni i mi smo procijenili da je ovo bio najbolji trenutak da spriječimo bilo kakav uzlazni trend”, kazao je.

‘Ne ograničavamo cijene prvi puta’

Na pitanje zašto Vlada ovakvu odluku nije donijela ranije, Savić je kazao kako nije prvi put da Vlada ograničava rast cijena pojedinih proizvoda. “Već smo jednom donijeli odluku o limitiranju cijena osam proizvoda, a sada smo odlučili proširiti paket. To nije jedina mjera u cijelom paketu.

I u prijašnjem paketu smo imali veliku pomoć i podršku umirovljenicima, subvenciju električne energije prije pola godine, a i cijena plina je također subvencionirana. Mi ne govorimo o nečemu što je vlada sada odlučila, već o nastavku dosadašnjih paketa mjera”, tvrdi.

Očekuje pad inflacije zbog mjera

Posebni savjetnik premijera smatra da će Vladine mjere pridonijeti suzbijanju inflacije. “Očekujemo da bi limitiranje ovih cijena doprinijelo nastavku ublažavanju rasta stope inflacije tako da se iduće godine polako vratimo u normalne stope inflacije”, tvrdi.

U razgovoru za N1 Savić je kazao kako projekcije Vlade za inflaciju ostaju iste, te da može doći do manjih korekcija. “I da dođe do blage korekcije na više, mislim da su bitne posljedice paketa koji smo donijeli. Zbog ovakvih mjera i drugih trendova, zaista očekujemo jenjavanje stope inflacije.

Kod nas se od kraja prošle godine pa praktički do kolovoza ove godine konstantno usporavala stopa inflacije, osim što je nešto malo porasla u kolovozu. Ovakvim mjerama Vlade ćemo samo ubrzati taj trend”, kazao je Savić.