Cure jezivi detalji o ljudima koji su se družili s pedofilom Epsteinom. Clinton je zbog njega prijetio novinarima

Bivši američki predsjednik spominje se u nedavno objavljenim eksplozivnim sudskim dokumentima

FOTO: AFP

Bill Clinton je prijetio uglednom časopisu i rekao novinarima da ne objavljuju članke o Jeffreyju Epsteinu, sugeriraju nedavno objavljeni sudski dokumenti, piše Sky News. Tu je tvrdnju iznijela u e-mailu Virginia Giuffre, jedna od prvih žena koje su progovorila o Epsteinovim seksualnim iskorištavanjima i podvođenjima maloljetnica.

U poruci novinarima, Giuffre navodi da je bivši američki predsjednik ušao u redakciju Vanity Faira i rekao da se priče o njegovom “dobrom prijatelju” ne smiju pisati. Graydon Carter, tadašnji urednik Vanity Faira, rekao je za The Daily Telegraph da se to nije dogodilo. Giuffre se u to vrijeme pripremala za izdavanje nove knjige i kaže da ju je brinulo što bi taj časopis mogao objaviti o njoj.

Bivši američki predsjednik Clinton je među nekoliko osoba visokog profila koje su imenovane u sudskim podnescima u vezi s Ghislaine Maxwell, njezinom vezom s Epsteinom i navodnim žrtvama seksualnog zlostavljanja. U dokumentima javno objavljenima u srijedu, tvrdi se da je Epstein rekao da ”ih Clinton voli mlade, misleći na djevojke”.

Opet spomenut princ predator

Još 2019. glasnogovornik bivšeg predsjednika rekao je da on “nije razgovarao s Epsteinom više od desetljeća” i da ne zna ništa o Epsteinovim užasnim zločinima. Zasad u novoobjavljenim sudskim dokumentima, iz tužbe za klevetu koju je 2015. protiv Ghislaine Maxwell pokrenula Virgina Giuffre, nema naznaka da je Clinton učinio išta kažnjivo.

No to se ne može reći za princa Andrewa, vojvodu od Yorka, protiv kojeg se u otpečaćenim dokumentima ponovno ponavljaju optužbe o seksualnom zlostavljaju. Nakon objave tih dokumenata, princa su policiji prijavili pripadnici britanskog pokreta ”Republic” koji poziva na ukidanje monarhije. Izvršni direktor pokreta, Graham Smith, poziva britansku policiju da ponovno otvori istragu protiv princa, a kralja Charlesa pozvao je da se oglasi o optužbama.

“Čini se da do danas nije bilo ozbiljne kriminalističke istrage, nije bilo ispitivanja optuženog niti svjedoka niti jasnog opravdanja za nepoduzimanje ničega”, kaže Smith.

Nagodio se nakon optužbi

Princ Andrew u prošlosti je ranije oštro negirao optužbe, a prije dvije godine izvan suda se nagodio s Virginijom Giuffre nakon što je ona tvrdila da ju je princ seksualno napastvovao kad je imala 17 godina. Ta nagodba, koja je navodno iznosila čak 12 milijuna funti, nije uključivala priznanje krivnje.

Buckinghamska palača, koja više ne govori u Andrewovo ime nakon što je on 2019. odstupio s dužnosti kraljevske obitelji zbog povezanosti s Epsteinom, nije komentirala otpečaćene dokumente. Među tim je spisima bio i iskaz Johanne Sjoberg, koja je kao tinejdžerica radila za Epsteina kao maserka. Tvrdila je da joj je princ Andrew dodirivao grudi u Epsteinovom stanu na Manhattanu 2001. godine.

U drugim sudskim dokumentima, Virginia Giuffre navodi da je bila ”prodana” vojvodi i “dvojici najuglednijih svjetskih političara”, no njihova su imena ostaju zapečaćena. Podnesci su otkrili i da je Ghislaine Maxwell ustvrdila da je jedan novinar ”pomogao u izmišljanju optužbi protiv princa Andrewa i da je znao da su lažne”.

Godinama zlostavljali tinejdžerice

Podsjetimo, Maxwell kao Epsteinova suradnica trenutno služi 20-godišnju zatvorsku kaznu nakon što je proglašena krivom za pomaganje u vrbovanju i podvođenju tinejdžerica koje bi Esptein zatim zlostavljao. Epstein je bio optužen za zlostavljanje maloljetnica od 14 godina, a 2019. se ubio u zatvoru dok je čekao suđenje zbog optužbi za seksualnu trgovinu.

Virginia Giuffre je 2015. godina tužila Ghislaine Maxwell za klevetu nakon što je njezin glasnogovornik objavio izjavu u kojoj je njezine navode o zlostavljanjima opisao kao “očite laži”.

Objavit će se još dokumenata

U prosincu je okružna sutkinja New Yorka Loretta Preska odlučila da dokumenti povezani s ovim slučajem više ne smiju ostati tajni jer su mnoge od spomenutih osoba ionako već dale intervjue medijima. Dosad je objavljeno oko 60 dokumenata, a još oko 190 će uskoro ugledati svjetlo dana. Očekuje se da će oni otkriti imena još nekoliko desetaka Epsteinovih suradnika, iako mnogi od njih nisu optuženi za kaznena djela.

Među poznatima imenima koja se spominju u spisima su Michael Jackson, Donald Trump, Stephen Hawking, Leonardo DiCaprio i Cameron Diaz, no čini se da oni nisu sudjelovali u Epsteinovim zločinima. Za DiCaprija i Diaz je Johanna Sjoberg rekla da ih je Epstein samo spomenuo te da ih nije preko njega upoznala, dok je Hawking bio u njegovoj vili na druženju s još 20-ak drugih znanstvenika te, prema tvrdnjama Sjoberg, nije počinio nikakvo kazneno djelo.