Objavljen treći set dokumenata o Epsteinovim poznanicima i prijateljima. Otkriveni dijelovi iskaza njegove partnerice

Imena su dosad bila zapečaćena u tužbi koju je protiv Ghislaine Maxwell podignula jedna od žrtava

Acting US Attorney for the Southern District of New York, Audrey Strauss, announces charges against Ghislaine Maxwell during a July 2, 2020, press conference in New York City. Maxwell, the former girlfriend of late financier Jeffrey Epstein, was arrested in the United States on July 2, 2020, by FBI officers investigating his sex crimes, multiple US media outlets reported. (Photo by Johannes EISELE / AFP)
FOTO: AFP

Objavljen je i treći set dokumenata koji otkrivaju imena povezana s pedofilom milijarderom, pokojnim Jeffreyjem Epsteinom. Podsjetimo, riječ je o sudskim spisima koji na 900-tinjak stranica otkrivaju malo manje od 200 imena ljudi koja su na ovaj ili onaj način bili povezani s Epsteinom, no nisu svi imali i veze s njegovim zločinima.

Sudski su spisi dosad bili zapečaćeni u tužbi za klevetu koju je protiv Epsteinove suradnice i partnerice Ghislaine Maxwell 2015. godine podignula Virginia Giuffre, jedna od njihovih navodnih žrtava. U novootpečaćenim dokumentima otkrivaju se novi detalji o ispitivanju Ghislaine Maxwell u ovoj tužbi. U tim spisima stoji da je zanijekala da je znala išta o ulozi koju je Epsteinova pomoćnica Sara Kellen imala u lancu trgovine ljudima, piše Independent.

Maxwell je ispitivana i o vezi nje i Epsteina s milijarderom Glennom Dubinom i njegovom suprugom, bivšom Miss Švedske Evom Dubin. Ghislaine tvrdi da je prijateljica s Evom Dubin, a upitana je i je li Virginiju Giuffre, koja je kao tinejdžerica radila kao Epsteinova maserka, ikada dovodila u Glennov stan. Njezin odgovor nije uključen u podnesak, no ranije je Giuffre tvrdila da ju je Epstein prodao kako bi imala spolne odnose s Dubinom.

Odjednom ima loše pamćenje

Prije objave ovih dokumenata, bračni par Dubin zanijekao je počinjenje bilo kakvih kaznenih djela. Glasnogovornik para je istaknuo da je jedna od Epsteinovih žrtava, Johanna Sjoberg, rekla u prethodno nezapečaćenoj izjavi da se nije dogodilo ništa neprimjereno dok je masirala par.

U dijelu ispitivanja o princu Andrewu, kojega su dvije djevojke iz Epsteinovog pakla optužila da ih je seksualno zlostavljao kao tinejdžerice, Ghislaine Maxwell pozvala se na loše pamćenje. Rekla je da se ne sjeća je li ona upoznala princa s Johannom Sjoberg, koja tvrdi da joj je princ Andrew u Epsteinovom stanu dodirivao grudi kada je imala 17 godina.

Maxwell se, kaže, ne sjeća ni je li upoznala Virginiju Giuffre s princem Andrewom, kao niti toga je li Giuffre ikada bila u njezinoj kući u Londonu. Čak je rekla da se ne sjeća ni Virginije Giuffre tijekom putovanja u London, unatoč tome što postoji fotografija na kojoj su njih troje.

Maxwell je suočena i s policijskim izvješćima u kojima je Virginia Giuffre tvrdila da ju je Jeffrey Epstein uputio da vrbuje druge djevojke. Epstein je rekao Giuffre da “što su mlađe, to bolje.” Odgovarajući na pitanja o tim tvrdnjama, Maxell je nazvala Giuffre “užasnom fantazerkom”.

Letovi privatnim avionom

Ranije je objavljeno i da se u spisima spominje bivši američki predsjednik Bill Clinton. Treći set dokumenata otkriva da je Maxwell upitana je li večerala s Clintonom u Epsteinovom domu u New Yorku, što je ona zanijekala. A niječe i da je ikada letjela s Clintonom u svom helikopteru, no priznala je da je bila prisutna letu s Clintonom u Epsteinovom privatnom avionu.

Osim Clintona, među osobama koje se spominju kao potencijalni putnici u Epsteinovom privatnom zrakoplovu su glumci Chris Tucker i Kevin Spacey te ”osoba inicijala GM”. ”Ne sjećam se datuma. Ne bih mogla posvjedočiti kada se to točno dogodilo, ali se sjećam samog putovanja”, transkripcija je njezinog odgovora o letovima.

Oglasili se glumci

U tužbi koju je pokrenula Virginia Giuffre iskaz je dao i njezin bivši dečko Tony Figueroa koji je posvjedočio da je njegova tadašnja djevojka stalno bila s Ghislaine, otkriveno je u spisima otpečaćenina u petak. “Uvijek su bile zajedno. Na primjer, svaki put kad bi razgovarala sa mnom o tome da ide nešto raditi, bilo je to s Maxwell. Kao, uvijek su bile negdje i pokušavali pridobiti djevojke i tako”, dio je njegova iskaza.

Ranije objavljeni sudski spisi povezani s pedofilom Epsteinom otkrili su i imena nekoliko filmskih zvijezda, poput Cate Blanchett, Leonarda DiCaprija i Cameron Diaz. Svo troje glumaca demantiralo je bilo kakvu osobnu upletenost u zločine milijardera, piše Independent. Njihova se imena spominju samo jednom u dosad objavljenim opsežnim dokumentima koji se protežu na stotine stranica, tijekom segmenta u kojem svjedokinja Johana Sjoberg negira da je ikada osobno upoznbala zvijezde, no kaže da ih je Epstein spominjao.