Đakovački nadbiskup otima dječici Božić: 'Kližite se negdje drugdje, ne pod mojim prozorom! Svećenici ne mogu spavati od buke'

Otkrio je i da je jedan svećenik vlastitim tijelom spriječio kamion s opremom za klizalište

FOTO: Pixsell

Na tradicionalnom predbožićnom susretu s novinarima slavonskih redakcija đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić upozorio je na sebičnost, govor mržnje i koruptivne oblike ponašanja u društvu i pozvao vjernike na obraćenje kako bi se gradilo solidarnije i humanije društvo.

Hranić se u božićnoj poruci osvrnuo na aktualni trenutak u društvu upozorivši na “samodostatnost, sebičnost, društveno raslojavanje, socijalnu nejednakost, govor mržnje iz usta najviših predstavnika vlasti, koruptivnu oblike ponašanja, siromašne i marginalizirane građane”.

Tko će od nas u svemu tome moći slaviti Božić? Oni koji konačno pred jaslice polože svoje oružje, nasilne oblike svoga ponašanja, vlastiti probitak i parcijalne interese, svoju oholost i ispraznost, svoj grijeh. Onaj koji shvati da je, ako previdi čovjeka u njegovim potrebama, zatvorio vrata Bogu koji dolazi među nas, poručio je Hranić.

‘Što je manje korupcije, raste opće dobro’

Komentirajući problem korupcije, pozvao je na obraćenje jer “što budemo više vjerni Isusu Kristu, što budemo više vjerni božjim zapovijedima – to će nam društvo biti solidarnije, kvalitetnije, humanije, ljudskije i bolje, bit će više pravde i poštenja, i svi ćemo zajedno bolje živjeti”. Manji će biti odljev financijskih mogućnosti i sredstava, tako da – što je manje korupcije – raste opće dobro, dodao je.

Na pitanje zašto je Crkva šutjela oko događaja vezanih za nezadovoljstvo seljaka mjerama suzbijanja afričke svinjske kuge, Hranić je odgovorio kako u Crkvi “trebaju znati što hoće, tim stvarima se baviti i na to stavljati naglasak, a ne biti nekakve dežurne babaroge”.

No, svakako si ne damo zatvoriti usta jer kad primjećujemo određene društvene pojave, osobito one koje su nespojive s ljudskim dostojanstvom, možemo i trebamo reagirati, dodao je.

‘Trebaju li djeca klizalište imati baš tu?’

Novinari su ga pitali i za advent u gradu, odnosno o programu koji Crkva navodno nije dopustila ispred katedrale. Hranić tvrdi da Crkva nije zabranila advent na Strossmayerov trgu nego je to bila odluka grada Đakova, a što se tiče klizališta – nije oduševljen da ono bude pred katedralom.

“Nisam oduševljen time da klizalište bude pred katedralom, to je bilo jedino, čini mi se, sporno. Prigovarali su svećenici koji žive tu preko puta kojima bi agregat bio pod prozorom u sobi u kojoj spavaju. Izašli su i bunili su se, kad je došao kamion s opremom jedan naš svećenik je stao i rekao je da taj kamion može prijeći dalje samo preko njega i nije dopustio da kamion prođe. Onda je tu reagirao gradonačelnik i odlučili su klizalište staviti malo sa strane”, rekao je, prenosi Radio Đakovo.

“Ali se ja se pitam je li klizalištu mjesto na središnjem trgu ispred katedrale. Drago mi je da djeca imaju klizalište, ali trebaju li ga imati baš tu? Na dva koraka dalje imamo dva igrališta, pa zar se ne bi to moglo tamo smjestiti? Nisam ja taj koji o tome treba odlučivati niti voditi brigu”, poručio je nadbiskup.

U Požegi uklonjen ukrašeni Fićo

Telegram je nedavno pisao kako je i Požeška biskupija imala potrebu umiješati se u ovogodišnji advent, gdje je automobil Fićo ispred katedrale tri dana uveseljavao djecu i posjetitelje, a onda je netragom nestao. Telegramovi izvori kažu da je maknut na intervenciju Požeške biskupije.

“Svi znamo zašto je maknut i na čiji zahtjev”, rekao je jedan Požežanin, diskretno rukom pokazujući na zgradu Biskupije u kojoj stoluje požeški biskup Antun Škvorčević.

Mirna Šimunović Svoboda, direktorica Turističke zajednice Grada Požege, ustanove koja je organizirala ovogodišnji Advent dala je neobično objašnjenje. U razgovoru za Telegram rekla je kako je Fićo uklonjen jer su djeca po njemu skakala.