Na Adventu u Požegi postavljen okićeni Fićo. Ljudima se dopao, ali maknut je zbog pritiska biskupa: ‘Svi znamo zašto...’

Iz pouzdanog, relevantnog izvora, Telegramu je potvrđeno da je proizvod tvornice iz Srbije maknut upravo na zahtjev Požeške biskupije

Automobil Fićo postavljen ispred Katedrale u Požegi u sklopu ovogodišnjeg Adventa tri je dana uveseljavao djecu i posjetitelje, a onda je netragom nestao. Telegramovi izvori kažu da je maknut na intervenciju Požeške biskupije.

Fićo je bio prigodno ukrašen i osvijetljen te osobito zanimljiv djeci, ali izazivao je i pozornost starijih, jer se nekadašnji popularni automobil proizveden u bivšoj državi, u tvornici Crvena zastava u Kragujevcu, tek iznimno može vidjeti na cestama.

Požeški ”oldtajmer” zato je plijenio poglede i u tri dana, koliko se nalazio uz Katedralu, pred njim se slikalo mnoštvo mladih. Ali, onda je, na iznenađenje građana netragom nestao.

Proizveden u Srbiji

“Možda se nekome u Biskupiji nije sviđalo njegovo podrijetlo”, rekao nam je jučer u Požegi jedan građanin, aludirajući na činjenicu da je Fićo, nekad popularni automobil, proizveden u Srbiji.

Na upit koji smo poslali Požeškoj biskupiji, tražeći odgovor zašto su tražili uklanjanje Fiće, koji se usput rečeno, nalazio na javnom prostoru, stigla je jedna jedina rečenica, prilično nejasnog sadržaja: ”Požeška biskupija nije upoznata s pitanjem koje ste postavili”. Odgovor je potpisao Matej Siluković, tajnik Požeške biskupije.

Neobično objašnjenje

Mirna Šimunović Svoboda, direktorica Turističke zajednice Grada Požege, ustanove koja je organizirala ovogodišnji Advent dala je neobično objašnjenje. U razgovoru za Telegram rekla je kako je Fićo uklonjen jer su djeca po njemu skakala. Na naš izričit upit je li bilo pritisaka da se makne automobil iznad čijeg prednjeg branika stoji oznaka ”Zastava”, rekla je da nitko nije intervenirao.

Međutim, iz pouzdanog, relevantnog izvora, Telegramu je potvrđeno da je proizvod tvornice iz Srbije, službenog naziva Fiat 750, automobil koji se po licenci talijanskog Fiata proizvodio tri desetljeća, od 1955. do kraja 1985. maknut upravo na zahtjev Požeške biskupije.

“Svi znamo zašto je maknut i na čiji zahtjev”, rekao nam je jučer još jedan Požežanin, disketno rukom pokazujući na zgradu Biskupije u kojoj stoluje požeški biskup Antun Škvorčević.

U Osijeku je Fićo dobrodošao

Zanimljivo, za razliku od Požege gdje Fićo nije dobrodošao pa je unatoč zanimanju djece koja su se uz njega rado slikala, maknut iz javnog prostora, u Osijeku je Fićo dobrodošao. U sklopu umjetničke instalacije čak ima i svoj spomenik uz Vukovarsku ulicu.

Ondje je postavljen na 20. obljetnicu događaja s početka Domovinskog rata, 27. lipnja 1991. kada je upravo na Vukovarskoj ulici tenk JNA pregazio crvenog Fiću. U odnosu na tenk, Fićo djeluje dominantno, jer je u umjetničkoj instalaciji – čime se željelo naglasiti borbu nalik onoj Davida i Golijata – mali Fićo pobijedio moćni tenk.

Nepoželjnog požeškog Fiću ipak je još moguće vidjeti, ali samo na fotografijama službene Facebook stanice Turističke zajednice Grada Požege.

Otvorili smo ovogodišnji Advent u Požegi ⛸️⭐️❄️☃️🎄🎤🎺🎹🌭☕️ Hvala svima koji su uložili svoj trud i rad kako bismo stvorili…

Posted by Turistička Zajednica Grada Požege on Monday, December 4, 2023