Dalmatinski portal upravo objavio: ‘Frane Barbarić bio na ispitivanju u splitskom DORH-u’

Za komentar novinarima nije bio raspoložen

24.01.2023., Zagreb - Svecano otvorenje novog Koncarevog laboratorija za velike elektricne strojeve i pogone. Na svecanom otvorenju Koncar je prikazao prezentaciju s kljucnim informacijama o Laboratoriju te odrzao demonstracije dvaju laboratorijskih ispitivanja. 
Frane Barbaric, predsjednik uprave HEPa. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
FOTO: Igor Kralj/PIXSELL

Predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić viđen je danas pred splitskom Palače pravde. U njoj je, inače smješteno Državno odvjetništvo u Splitu. Novinari Dalmatinskog portala pitali su ga je li došao objasniti zašto misli da je njegova kuća na Hvaru legalno sagrađena. No, Barbarić nije bio raspoložen za komentar.

“Ne bih ništa izjavljivao. Sve sam već rekao na ovu temu“, kazao im je kratko. Podsjetimo, Barbarić ni nakon nekoliko upozorenja Državnog inspektorata i kaznene prijave protiv njega nije srušio bespravno sagrađenu vilu u Hvaru.

Prijavio ga Državni inspektorat

Državni inspektorat podnio je protiv šefa HEP-a kaznenu prijavu zbog protupravne gradnje vile na poljoprivrednom zemljištu na otoku Hvaru krajem rujna ove godine. Tada su Telegramu potvrdili kako su ga prijavili za kazneno djelo propisano čl. 212. Kaznenog zakona.

Za kazneno djelo protupravne gradnje koje navodi Inspektorat, propisana je kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora, te se njome kažnjava svakog tko “protivno propisima gradi građevinu u području koje je propisom ili odlukom nadležnog tijela proglašeno zaštićenom prirodnom vrijednosti, kulturnim dobrom ili drugim područjem od posebnog interesa za državu”.

Državni inspektorat ranije je Barbariću naredio da ukloni bespravno sagrađeni objekt, no on to još nije učinio, pa je zbog toga zaradio jednu novčanu kaznu, a kako je ovog tjedna objavio Večernji list, u tijeku je i izricanje druge kazne. Ako ne sruši vilu, slijedi mu i treća, a onda država ide u rušenje.