Državni inspektori prijavili Franu Barbarića zbog ilegalne gradnje vile. Ako ga osude, može u zatvor na 5 godina

Za kazneno djelo za koje Inspektorat tereti Barbarića propisana je kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora

FOTO: Pixsell

Državni inspektorat podnio je protiv šefa HEP-a Frane Barbarića kaznenu prijavu zbog protupravne gradnje vile na poljoprivrednom zemljištu na otoku Hvaru, potvrđeno je Telegramu.

“Građevinska inspekcija temeljem inspekcijskog očevida i utvrđenog činjeničnijeg stanja u inspekcijskom nadzoru poduzima upravne i prekršajne mjere sukladno zakonskim propisima. Nastavno na navedeno, između ostaloga, podnesena je i kaznena prijava za kazneno dijelu propisano čl. 212. Kaznenog zakona”, odgovorili su nam iz Inspektorata.

Za kazneno djelo protupravne gradnje koje navodi Inspektorat, propisana je kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora, te se njome kažnjava svakog tko “protivno propisima gradi građevinu u području koje je propisom ili odlukom nadležnog tijela proglašeno zaštićenom prirodnom vrijednosti, kulturnim dobrom ili drugim područjem od posebnog interesa za državu”.

Nije uklonio vilu

Državni inspektorat ranije je Barbariću naredio da ukloni bespravno sagrađeni objekt, no on to još nije učinio, pa je zbog toga zaradio prvu novčanu kaznu. “Sukladno Zakonu o Državnom inspektoratu nezakonitog graditelja na izvršenje rješenja o uklanjanju prisiljava se izricanjem tri novčane kazne.

Ukoliko investitor ni tada ne postupi po Rješenju, izvršenju rješenja pristupa se putem treće osobe na trošak investitora”, odgovaraju iz Inspektorata te dodaju kako je još uvijek u tijeku inspekcijski nadzor građevinske inspekcije.

‘Netko mi smješta’

Barbarić se inače ne miri s rješenjem Državnog inspektorata o uklanjanju bespravno sagrađene kuće jer mu ta institucija, kako je kazao prije dva tjedna u intervjuu za Večernji list, smješta. “Inspektorat smatra da sam učinio prekršaj i donio je rješenje kakvo je donio i to je uobičajeno postupanje tijela.

Međutim, ono što nije uobičajeno jest da je rješenje istog dana objavljeno u svim medijima i da sam i ja saznavao za neke činjenice iz medija prije nego što sam dobio službene dokumente. E, pa to je jako zanimljivo”, kazao je te dodao kako je cijeli postupak proveden ekspresno. “Očito je nekom u tom Državnom inspektoratu u interesu da gura cijelu priču”, kazao je Barbarić.

Inače, DORH je ranije pokrenuo istragu protiv šefa HEP-a zbog bespravnog gradnje vile, ali i niza poslova na Hvaru u kojima su sudjelovale tvrtke iz sastava HEP-a.