Dan žalosti u pitoresknom gradiću zbog dječaka kojeg je rastrgala velika bijela psina: 'Zbog te nemani ostali smo bez strašnog talenta'

Dječak je bio na odmoru s obitelji, velika bijela psina ga je zgrabila dok je surfao. Nije mu bilo spasa

Foto: Seaview Road Board Riders
FOTO: Seaview Road Board Riders

Lokalni surfer Tim Philip opisao je bjesomučne trenutke pokušaja spašavanja dječaka kojega je rastrgao morski pas na poluotoku Yorke u Južnoj Australiji, piše 7NEWS.

Dječak Khai Cowley (15) umro je nakon što ga je napala velika bijela psina dok je surfao s ocem na plaži Ethel u četvrtak oko 13:30 sati. Bolničari su uspjeli stići na teško pristupačnu plažu, ali Khaiju nije bilo spasa. Zadobio je teške ugrize nogu.

‘Morski pas je bio dug četiri metra’

Lokalni surfer stajao je na litici kada je vidio tinejdžera u nevolji i kaže da je učinio sve što je mogao da mu pomogne. “Počeo sam se spuštati prema plaži i vidio sam dječakovog oca na stijenama. Vikao je dok je njegov sin plivao prema njemu”, ispričao je Philip.

Surfer je zgrabio dasku i odveslao do Khaija, koji je pao u nesvijest. “Morao sam pustiti dječaka kad je psina počela kružiti oko mene. Rekao bih da je bio dug četiri metra, prilično velik morski pas”, kaže Philip. “Bio sam u vodi do struka, a kada sam vidio da se životinja vraća u dubine ponovno sam zgrabio dječaka i uspio ga odvući natrag do plaže. Učinio sam što sam mogao”, rekao je surfer.

Khai je bio na obiteljskom odmoru kad se dogodila tragedija. Khaijevi prijatelji se opraštaju od njega na društvenim mrežama, opisali su ga kao “dragog dečka s puno potencijala”. “Imat će mjesto u svačijem srcu”, napisao je obiteljski prijatelj. Khaijeva teta Lauryn Barley pokrenula je akciju prikupljanja sredstava za pokrivanje troškova pogreba. U samo nekoliko sati prikupljeno je više od 10.000 dolara.

‘Mladi surfer s puno potencijala’

Surferski klub Seaview Road Board Riders također je objavio počast dječaku, opisujući Khaija kao “sretnog, ljubaznog i puna poštovanja”. “Khai je bio vrlo uključen u našu surfersku zajednicu. Imao je veliku ljubav prema surfanju koja je proizašla iz obitelji s dubokim surferskim korijenima”, napisali su.

Mladi surfer je treća generacija unutar obitelji koja je dio kluba. Khai, njegov djed i ujak su osvojili nagrade na nedavnom natjecanju.

We write this in disbelief and devastation at the loss of our grom Khai. We send our love to Kate, Tim and younger…

Posted by Seaview Road Board Riders on Thursday, December 28, 2023

Niz ozbiljnih napada u Australiji

Iskusni lokalni surfer Luke Sykor jučer je rekao da ovo nije prvi napad morskog psa na ovom području, ali je prvi koji je završio smrtonosno. “Nikome ne bih poželio, čak ni da bude na istoj plaži u isto vrijeme. Ovo je vrlo tužno i vrlo tragično i svima će nam otvoriti oči”, rekao je Sykor.

Local residents have responded to the tragic death of 15-year-old Khai Cowley who killed by a shark at Ethel Beach, with one urging parents to put aside their fears and get their kids back in the water this summer.Details in 7NEWS Adelaide at 6pm | https://7news.link/3TKF5n5#EthelBeach #7NEWS

Posted by 7NEWS Adelaide on Thursday, December 28, 2023

Incident se dogodio nakon niza ozbiljnih napada morskih pasa u Južnoj Australiji posljednjih nekoliko mjeseci. Posljednji smrtonosni napad dogodio se u listopadu na plaži Granites na zapadnoj obali. Tada je preminuo 55-godišnji Tod Gendle. Ranije ove godine, u svibnju, od napada morskog psa umro je i 46-godišnji učitelj Simon Baccanello dok je surfao na plaži Walkers Rock, oko 365 kilometara zapadno od Adelaidea.

Sredinom studenog 32-godišnja Bridgette O’Shannessy napadnuta je dok je sa svojim partnerom plivala uz greben u Port Noarlungi, južno od Adelaidea. Morala je na dvije operacije i pretrpjela je ozbiljno oštećenje živaca.