Danas toplo, ponegdje s pljuskovima i grmljavinom. Zahlađenje stiže u ponedjeljak, u planinama moguća i pokoja pahulja snijega

Sjeverni vjetar prilično će rashladiti situaciju početkom tjedna

05.08.2023. Makarska - Jako grmljavinsko nevrijeme zahvatilo je nocas Dalmaciju i ostale dijelove Hrvatske. Pogled na Makarsku i munje u brackom kanalu prema Splitu. Photo: Matko Begovic/PIXSELL
FOTO: Matko Begovic/PIXSELL

I sljedećih dana neuobičajeno toplo vrijeme, ali i razmjerno vjetrovito i nestabilno, uz povremenu kišu, ponegdje i obilniju, u subotu još uglavnom na Jadranu i područjima uz njega, zatim i u sjevernijim krajevima. Pritom valja upozoriti i na u subotu često jako i olujno jugo, te more ponegdje i jače valovito, prenosi HRT prognozu dr. sc. Petre Mikuš Jurković.

Vrijeme će tijekom subote u čitavoj Hrvatskoj biti iznadprosječno toplo, najavila je prognostičarka DHMZ-a. Tijekom poslijepodneva raste vjerojatnost za kišu, a na sjevernom Jadranu i u Gorskoj Hrvatskoj prijeti i vjetar, mjestimice s olujnim udarima. Bit će oblačno uz kišu, lokalno i obilniju, osobito na širem riječkom području. Moguća je i grmljavina.

Grmljavina, pljuskovi i jak vjetar na moru

Grmljavina te intenzivniji pljuskovi još su vjerojatniji u Dalmaciji, gdje će također biti oblačno i vrlo vjetrovito. Puhat će jako i olujno jugo uz koje će more biti i jače valovito. Usprkos tome, iznadprosječna toplina se nastavlja – jutarnja temperatura zraka uglavnom od 10 °C u unutrašnjosti do 14 °C na obali i otocima, a popodne od 15 do 17 °C.

Podjednaka temperatura i na jugu Hrvatske, gdje će subotu obilježiti kišovito i vjetrovito vrijeme. Lokalno su mogući i izraženiji pljuskovi s grmljavinom, a jako i olujno jugo te oštro moglo bi poplaviti poneke rive.”

U nedjelju moguć i snijeg u planinama

“U nedjelju će jugo na Jadranu postupno slabjeti, no i dalje će prevladavati oblačno uz kišu, lokalno i izraženije pljuskove praćene grmljavinom. U novom tjednu okreće na buru i sjeverozapadnjak, oblaka će biti sve manje, a kiša sve rjeđa”, najavljuje dr. sc. Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Stabilnije i sunčanije prema sredini novog tjedna bit će i na kopnu, a uz sjeverni i sjeveroistočni vjetar temperatura zraka niža nego proteklih dana, pa u ponedjeljak u najvišem gorju može zalepršati i poneka pahulja. Ali u nedjelju još većinom oblačno s kišom, ponegdje i obilnijom.