Vrijeme i dalje luduje. Temperature danas idu do 29°C, a onda obilni pljuskovi i grmljavina

Cijela Hrvatska je pod meteoalarmom

28.08.2023., Zadar - Kisa i jako jugo nisu omeli turiste da prosetaju rivom. Photo: Sime Zelic/PIXSELL
FOTO: Sime Zelic/PIXSELL

U Hrvatskoj će danas biti promjenjivo, vjetrovito i neuobičajeno toplo. Bit će čestih sunčanih razdoblja, a ponegdje i malo kiše, osobito na Jadranu i uz njega.

Krajem dana i u noći DHMZ prognozira jače naoblačenje s pljuskovima i grmljavinom koje će krenuti sa zapada. Lokalno će biti izraženiji.

Na kopnu će puhati umjeren i jak jugozapadni i južni vjetar, a olujnih udara će osobito biti u gorju. Navečer će na sjevernom dijelu slabjeti. Temperature će se tijekom dana kretati od 23 do 29 stupnjeva °C.

Vrijeme danas DHMZ

Najtoplije na istoku

Prema regionalnoj prognozi DHMZ-a, najtoplije će biti na istoku zemlje gdje će se temperature kretati od 25 do 29 °C. U tom području će biti djelomične do promjenjive naoblake, a vrijeme će biti suho i uglavnom iznadprosječno toplo. Puhat će umjeren, poslijepodne i jak južni vjetar.

U središnjoj Hrvatskoj će biti djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku i danju uglavnom suho te iznadprosječno toplo. Uz jače naoblačenje u noći je mjestimice moguća kiša, pljuskovi i grmljavina. Puhat će umjeren do jak jugozapadni i južni vjetar, osobito poslijepodne. Najviša dnevna temperatura kretat će se od 25 do 28 °C.

U Gorskom kotaru i Lici bit će promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima, a ponegdje je moguće malo kiše. Krajem dana sa zapada kreće jače naoblačenje s pljuskovima i grmljavinom, mjestimice izraženijim. Puhat će većinom jak jugozapadni i južni vjetar, povremeno s olujnim udarima. Najviša dnevna temperatura kretat će se od 18 do 24 °C.

Na obali do 26 °C

U Istri će biti promjenjivo oblačno, povremeno s kišom, a krajem dana i u noći se očekuje jače naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom te ponegdje s obilnim oborinama. Puhat će jugo koje će prijepodne pojačati na umjereno do vrlo jako, mjestimice s olujnim udarima, a u noći će malo oslabjeti i ponegdje okrenuti na jugozapadni vjetar. More će biti umjereno valovito do valovito, mjestimice i jače valovito. Najviša temperatura zraka bit će uglavnom od 22 do 25 °C.

Sjeverni Jadran očekuje promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima i ponegdje kišom. Krajem dana očekuje se jače naoblačenje uz sve češću i obilniju kišu te pljuskove s grmljavinom, mjestimice izraženije. Jako i olujno jugo će navečer slabjeti. Najviša dnevna temperatura bit će od 22 do 25 °C.

U Dalmaciji će biti promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima, a ponegdje je moguće i malo kiše. Puhat će jako i olujno jugo. Najviša dnevna temperatura bit će od 23 do 26 °C.

Vrijeme sutra

Sutra će biti promjenjivo, ponegdje i pretežno oblačno s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Obilnih oborina bit će u Dalmaciji gdje će, najvjerojatnije na jugu, biti i jačeg grmljavinskog nevremena.

Puhat će umjeren do jak jugozapadni i južni vjetar, na Jadranu i jugo. Na južnom dijelu zemlje će jugo biti i olujno, a kroz dan će slabjeti. Jutarnje temperature će se kretati od 13 do 18 °C, na Jadranu od 18 do 23 °C.. Najviše dnevne bit će od 20 do 25 °C, a u gorju nešto niže.

Vrijeme danas DHMZ

Meteoalarm danas i sutra

Meteoalarm je na snazi i danas i sutra i to za cijelu Hrvatsku. Većina zemlje je pod žutim upozorenjem. Osječka, zagrebačka, karlovačka, kninska regija kao i zapadna obala Istre su pod upozorenjem zbog mjestimice jakih i olujnih udara jugozapadnog i južnog vjetra, s najjačim udarima jačim od 55 kilometara na sat.

Gospićka, splitska, riječka i dubrovačka regija te sjeverna, srednja i južna Dalmacija kao i Kvarner i Kvarnerić su pod narančastim alarmom i to zbog olujnih udara juga i jugozapadnog vjetra, koji će, ovisno o regiji, puhati jačinom od 65 do 120 kilometara na sat. Dodatno, u riječkoj regiji je na snazi i žuto upozorenje zbog lokalno mogućih izraženijih pljuskova s grmljavinom.

Sutra je cijela zemlja osim južne Dalmacije te splitske i dubrovačke regije pod žutim alarmom. Žuti alarm je na snazi zbog juga i jugozapadnjaka. Usto su u osječkoj, karlovačkoj, kninskoj, splitskoj i dubrovačkoj regiji moguće obilne oborine. Splitska i dubrovačka regija imaju i narančasti alarm zbog mjestimice izraženijih pljuskova s grmljavinom.

Alarm danas DHMZ
Alarm sutra DHMZ