Današnja južina uvertira je u sutrašnju veliku promjenu. Dijelove Hrvatske mogao bi zatrpati snijeg

Meteorolozi i Hrvatske autoceste izdali su niz upozorenja

27.02.2023., Lokve - Gust snijeg i dalje pada na podrucju Gorskog kotara. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
FOTO: Goran Kovacic/PIXSELL/Arhivska fotografija

Hrvatsku za vikend očekuje ozbiljna promjena vremena i nalet poprilično hladne fronte, ali prije toga nas očekuje neobičan nalet topline. Prema najnovijoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, u petak će biti promjenljivo oblačno, ponegdje s kišom, ali uglavnom u prvom dijelu dana. Puhat će većinom umjeren i jak, u gorju na udare i olujan jugozapadni vjetar.

Na Jadranu umjereno i jako, mjestimice i olujno jugo i južni vjetar. Najviša dnevna temperatura u većini krajeva od 12 do iznadprosječno visokih 17 stupnjeva, na jugu i na krajnjem istoku malo viša.

U subotu snijeg i susnježica

Subotu će u unutrašnjosti obilježiti dolazak spomenute hladne fronte, a meteorolozi najavljuju da će u prvom dijelu dana vrijeme biti pretežno oblačno, povremeno će padati i kiša, a na Jadranu može biti i grmljavine. Ponegdje u unutrašnjosti ujutro može biti magle. Nakon sredine dana, na zapadu unutrašnjosti počet će padati susnježica i snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača, osobito u gorskoj Hrvatskoj.

Malo snijega moglo bi pasti i na zagrebačkom području, a meteorolozi najavljuju stvaranje tek vrlo tankog snježnog pokrivača, ne višeg od nekoliko centimetara.

Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, u prvom dijelu dana jugozapadni i južni, u višim područjima i jak. Na Jadranu umjereno i jako, mjestimice i olujno jugo pa jugozapadnjak, navečer na sjeveru bura. U unutrašnjosti temperatura uglavnom od 4 do 9 °C, u Lici viša, prema večeri u padu. Na Jadranu najniža jutarnja temperatura od 12 do 17, a najviša dnevna između 15 i 20 °C.

Hrvatska pod žutim upozorenjem

Za cijelu Hrvatsku je zbog nepovoljnih uvjeta za subotu objavljeno žuto upozorenje, ponajprije zbog jakog vjetra, ali i zbog najavljenog snijega kojega bi najviše moglo pasti u Lici i Gorskom kotaru.

Za sve jadranske otoke za subotu je objavljeno narančasto upozorenje zbog jakih udara vjetra.

Specijalno upozorenje iz HAC-a

Iz Hrvatskih autocesta (HAC) su izdali u petak priopćenje u kojemu apeliraju na vozače da budu dodatno oprezni u prometu. “Sve zimske ekipe HAC-a su na terenu, prate se temperature i uvjeti na cesti kao i prognoza za mikrolokacije te se prema potrebi tretiraju sve asfaltne površine kako ne bi došlo do zaleđivanja asfalta. Međutim, vaša sigurnost je i u vašim odlukama. Ne donosite nepromišljene odluke”, upozorili su iz HAC-a pa iznijeli konkretan primjer.

“Ako je na Ziru sunčano, a dionica od Svetog Roka je zatvorena – postoji valjani razlog zašto je tako. Moguća je ili orkanska bura ili snježni zapusi. Nepoštivanjem ograničenja dovodite u opasnost sebe i druge koji u neprohodnim uvjetima kreću u spašavanje (radnici HAC-a, HGSS, policija i hitni medicinski timovi) i izlažu svoje živote kako bi spasili vas”, poručili su iz HAC-a.

Pozvali su vozače da na put ne kreću bez zimske opreme. “Dok traju snježne padaline brzinu vožnje potrebno je prilagoditi trenutnim uvjetima i ograničenjima na autocesti. Ne zaustavljajte vozilo na zaustavnoj traci i u tunelima zbog postavljanja lanaca, stanite na odmorištu. Oprez zbog moguće poledice na vijaduktima i izlasku iz tunela. Ne pretječite ralicu”, priopćili su iz HAC-a.