Dekan ADU-a: 'Odluka o povratku profesora Prohića na nastavu nije bila laka. Svi smo ogorčeni'

Dekan uvjerava da ovakva vrsta ponašanja danas na Akademiji više nije moguća

FOTO: Screenshot N1

Nakon jučerašnjeg prosvjeda studenata Akademije dramske umjetnosti (ADU) koji su se pobunili zbog povratka profesora Ozrena Prohića na nastavu, akademsko vijeće izglasalo mu je nepovjerenje za rad, a Davor Švaić, koji je ponudio mandat na raspolaganje, ostaje dekan.

Podsjetimo, Prohić je početkom listopada nakon dvije godine vraćen u nastavu, jer su nadležna državna tijela odbacila prijavu za uznemiravanje i zlostavljanje studenata protiv njega. Slučaj je reaktualiziran u javnosti nakon što je magazin Provjereno objavio dijelove audio snimke iz 2018. godine, na kojoj profesor urla i vrijeđa studente.

Dekan Švaić gostovao je danas na N1 televiziji, rekavši da je “s obzirom na mišljenje velike većine, prvi korak ponovna suspenzija” profesora.

‘Nije bilo lako donijeti odluku da se nastavnik vrati’

“Nismo jedina institucija, na žalost, koja ima ovaj problem, ali jedna smo od rijetkih koja se time bavi”, rekao je dekan. Kaže da je bio svjestan postojanja snimke te da je o istoj informirano Općinsko državno odvjetništvo. “Prijava iz 2021. nije došla od osoba koje su bile uključene u ono što se 2017. (kada je snimka nastala) događalo”, rekao je.

“Nije bilo lako donijeti odluku da se nastavnik vrati u nastavu”, dodao je dekan. “Po svim prijavama se postupalo i sve su one imale stegovne posljedice, odnosno mjere. Do toga da se kolega vratio u nastavu, nakon što je slučaj odbačen od strane Općinskog državnog odvjetništva, je došlo početkom ovog semestra… Konzultirali smo se na koji način bi to bilo primjereno i koju vrstu kontrolnih mjera bi trebali propisati. Došli smo do toga da je opomena pred otkaz konačno upozorenje koje nastavnik ima”, kazao je.

‘Svaki od slučajeva shvaćamo maksimalno ozbiljno’

Na pitanje je li podcijenio ogorčenost studenata, rekao je: “Svi smo ogorčeni time. Ja sam problema postao svjestan 2021. kada sam preuzeo mandat. Sve skupa su bile 42 prijave. Doista su neki od slučajeva bili iz vremena prije 30 godina.”

“Svaki od slučajeva shvaćamo maksimalno ozbiljno”, dodao je.

Na pitanje ima li još ovakvih slučajeva na Akademiji, dekan kaže: “Ako govorimo o ovoj vrsti ponašanja, ja sam uvjeren da ona danas na Akademiji jednostavno nije moguća. U neku ruku mi je drago da je ova snimka postala javna jer je to ukaz da se takvo nešto više neće ponoviti”.