Detalji herojskog poteza prometnika u Dugom Selu: 'Napravio je jedino što je bilo moguće - skočio na vlak'

Na kolodvoru u Dugom Selu teretni vlak iskočio je iz tračnica

U utorak nešto prije 23:20 na kolodvoru u Dugom Selu teretni vlak iskočio je iz tračnica, pri čemu su oštećeni dijelovi perona i kolosijeka, a da katastrofa ne bude veća pobrinuo se hrabri prometnik Marko Lončarević.

Njegov hrabri potez pohvalio je Sindikat prometnika vlakova Hrvatske, iz kojeg su na društvenim mrežama podijelili i fotografije nesreće. ”Zahvaljujući prisebnosti i hrabrosti vanjskog prometnika vlakova Marka Lončarevića koji je zaustavio vlak otvaranjem slavine na posljednjem vagonu, i ovako ogromna šteta nije postala – katastrofalna. Razloge iskakanja posljednjeg vagona utvrdit će istraga koja je u tijeku”, napisali su.

Detalji nesreće

Predsjednik Sindikata Mario Grbešić za Telegram je ispričao što se događalo u trenucima nesreće na kolodvoru u Dugom Selu.

“Prometnik vlakova u Dugom Selu dočekivao je vlakove, a njegova obveza je da ih gleda baš zato da bi uočio neke eventualne nepravilnosti. Vidio je što se događa, da je vlak počeo trgati sve pred sobom, a strojovođa u tom trenutku nije vidio da se nešto događa”, otkriva Grbešić.

Heroj iz Dugog Sela tada se odlučio na hrabar potez. “Siguran u svoje iskustvo i poznajući posao koji radi učinio je jedino što je bilo moguće u tom trenutku. Vagon se u tom trenu kretao brzinom od oko 20-ak kilometara ne sat, a on se popeo na njega i ispustio zrak iz glavnog kočnog voda. Time je automatski zaustavio vlak”, ispričao je predsjednik Sindikata.

‘Bio je to kaotičan prizor’

Grbešić ističe da je prometnik vlakova time “spasio što god bi dalje bilo, jer bi vlak dalje naletio na skretnice i na neko dulje vrijeme blokirao promet kroz Dugo Selo. To bi onda značilo blokiranje oko 90 posto prometa jer kroz Dugo Selo prolazi promet za Zagreb, iz Koprivnice, Križevaca, za Dalmaciju”, ističe predsjednik Sindikata prometnika vlakova.

“Treba zadržati prisebnost u tom trenutku jer to je prilično kaotičan prizor”, rekao je i dodao da su ovakvi incidenti inače rijetki.

Trenutno se na mjestu nesreće utvrđuje zašto je vagon uopće iskočio iz tračnica, a onda će se sanirati šteta.