Detalji muljaže na Murteru: Pripuz nije imao ni minimalne uvjete za kamp, Livljanić mu bez problema dala sve dozvole

Večeras bi se trebalo znati hoće li Zoran Pripuz ići u istražni zatvor

FOTO: PIXSELL

Policija je objavila detalje o jučerašnjim uhićenjima na području Zagreba i Šibenika zbog sumnje u zlouporabu položaja i ovlasti u slučaju bespravne gradnje.

Među uhićenima su Zoran Pripuz, investitor nezakonito izgrađenog kampa na otoku Murteru, bivša službenica odjela za gospodarstvo i turizam županije Neda Livljanić, vlasnik drugog kampa Dario Filipi, zatim Eduard Maržić, bivši predsjednik Hrvatske udruge kampova te murterski poduzetnik i ugostitelj Boris Kulušić.

Policijski službenici PNUSKOK-a u koordinaciji s USKOK-om, dovršili su kriminalističko istraživanje nad 61-godišnjakinjom te 63-, 68-, 69- i 54-godišnjakom, zbog sumnje da su počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, objavilo je Ravnateljstvo policije danas.

Neda Livljanić pristala izdati traženo rješenje

Utvrđena je sumnja kako su se, u periodu od 3. veljače 2021. do 9. listopada 2023. godine, Filipi i Kulušić dogovorili da će Kulušić obavljati djelatnost pružanja usluga smještaja u svom kampu, koristeći se rješenjem za pružanjem usluga smještaja u kampu na ime Filipija.

Tako je Filipi podnio zahtjev nadležnoj ustrojstvenoj jedinici regionalne samouprave da mu se izda potrebno rješenje za nekretninu na području Šibensko-kninske županije, iako za to nisu bili ispunjeni uvjeti propisani Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti niti je dostavio svu zakonom propisanu dokumentaciju.

Sumnja se da je potom Kulušić zatražio od Livljanić, zadužene za izdavanje rješenja za obavljanje ugostiteljskih djelatnosti u turističkim objektima, da Filipiju izda traženo rješenje, na što je ova pristala.

‘Svi su znali da nema uporabnu dozvolu’

Livljanić je sačinila zapisnik o obavljenom očevidu u kojem je neistinito navela potrebne činjenice iako su svi znali da Filipi nema uporabnu dozvolu za navedeni kamp, da objekt u kojem će se pružati ugostiteljske usluge u domaćinstvu ne ispunjava minimalne uvjete i uvjete za kategoriju te da se katastarske čestice nalaze izvan granica građevinskog područja, dok očevid u stvarnosti nije obavljen.

Na temelju navedenog rješenja je Kulušić obavljao ugostiteljsku djelatnost u svom kampu i tako ostvario nepripadnu imovinsku korist od najmanje 47 tisuća eura.

Očevid u stvarnosti nije obavljen

Također je utvrđena sumnja da je Pripuz, u razdoblju od 21. rujna do 18. listopada 2022., podnio zahtjev da mu se izda rješenje o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u kampu za nekretninu na području Šibensko-kninske županije.

S obzirom da za to nisu bili ispunjeni uvjeti propisani Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti niti je u prilogu navedenog zahtjeva dostavio svu zakonom propisanu dokumentaciju, od Maržića je zatražio posredovanje uzimajući u obzir njegov odnos s Livljanić, kako bi mu ona izdala traženo rješenje, na što je Maržić pristao. USKOK, ne navodeći imena, piše da su Maržić i Livljanić u ljubavnoj vezi.

Nije imao čak ni sanitarne čvorove

Na traženo je pristala i Livljanić koja je sačinila zapisnik o obavljenom očevidu, u kojem je neistinito navela potrebne činjenice o ispunjavanju uvjeta, dok očevid u stvarnosti nije obavljen. Na temelju tako sačinjenog zapisnika je Pripuzu donijela rješenje kojim mu se odobrava pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu – usluge smještaja u jednom smještajnom objektu.

Slobodna Dalmacija piše da su istražitelji utvrdili da je Livljanić izdala zapisnik o očevidu po kojem Pripuzov kamp ima 10 smještajnih jedinica na 1600 m2 kategorije 2 zvjezdice te sanitarne čvorove – iako je inspekcija naknadno utvrdila da sanitarnog čvora nema, kao ni bilo kakvih naznaka da bi tu trebao biti kamp. U vrijeme kada je navodno obavila očevid, Livljanić je po evidenciji bila na bolovanju u Zagrebu i Tuheljskim toplicama, piše Slobodna.

Objekt ne ispunjava minimalne uvjete

Tako je Pripuzu omogućila stjecanje koristi u vidu omogućavanja obavljanja ugostiteljske djelatnosti, iako su svi sudionici znali da nema uporabnu dozvolu za kamp, da objekt ne ispunjava minimalne uvjete i uvjete za kategoriju te da se katastarske čestice za predviđeni kamp nalaze izvan granica građevinskog područja, kao i da Pripuz nije vlasnik svih čestica.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičene osobe su predane pritvorskom nadzorniku te je protiv njih zbog sumnje da su počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti podnesena kaznena prijava Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Inače, Zoran Pripuz, Neda Livljanić i Dario Filipi danas u 19 sati izlaze pred suca istrage u Splitu koji bi trebao odlučiti ostaju li u istražnom zatvoru.