Uskok ispitao sve osumnjičenike o muljaži na Murteru. Pripuz, Livljanić i Filipi idu u istražni zatvor

Uhićeni su zbog muljanja s ilegalnim kampovima

FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL

Zoran Pripuz, Neda Livljanić i Dario Filipi idu u istražni zatvor na mjesec dana, odlučio je večeras sudac istrage u Splitu, javlja HRT.

Njih troje uhićeno je jučer skupa s Eduardom Maržićem, bivšim predsjednikom Hrvatske udruge kampova te murterskim poduzetnikom i ugostiteljem Borisom Kulušićem. Uskok petorku sumnjiči za počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti.

Uskok je ispitao svih petero privedenih u antikorupcijskoj akciji u Šibeniku i Zagrebu, u vezi s bespravnom gradnjom na Murteru.

Ilegalni kampovi na Murteru

Uskok je, nakon policijske prijave, pokrenuo istragu protiv bivše službenice Šibensko-kninske županije Nede Livljanić osumnjičene za izdavanje nezakonitih rješenja za kampove, investitora kampa na Murteru poduzetnika Zorana Pripuza i još trojice u četvrtak uhićenih osumnjičenika.

Uz prvoosumnjičenu Livljanić i zagrebačkog poduzetnika Zorana Pripuza, istragom su obuhvaćeni Dario Filipi, vlasnik još jednog ilegalnog kampa na Murteru, Eduard Maržić, svojedobnog predsjednika Hrvatske udruge kampova za kojeg mediji navode da je i sam prije 15-ak godina bio osumnjičen za protuzakonito izvlačenje novca te Boris Kulušić, lokalni ugostitelj koji se također bavio kampovima.

Dozvole bez ispunjenih uvjeta

Prema Uskokovim sumnjama, Kulušić i Filipi dogovorili su da će Filipi “obavljati smještajnu djelatnost u svom kampu” koristeći se rješenjem za pružanje takvih usluga izdanim na Kulušićevo ime. Potom je Kulušić podnio Upravnom odjelu za gospodarstvo Šibensko-kninske županije zahtjev da mu se za nekretninu u Murteru izda rješenje za obavljanje ugostiteljske djelatnosti, iako za to nisu bili ispunjeni zakonski uvjeti niti je zahtjevu bila priložena sva zakonom propisana dokumentacija.

Zatim je Filipi od Nede Livljanić kao voditeljice Odsjeka za obrtništvo i turizam Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, poljoprivredu, ruralni razvoj i EU fondove Šibensko-kninske županije zatražio da izda traženo rješenje, što je ona i učinila.

Uskok ističe da je Livljanić sačinila zapisnik o očevidu koji nikad nije obavljen i u zapisniku lažno navela da je, zajedno s višom stručnom suradnicom, na Kulušićevom objektu očevidom utvrdila da ispunjava sve uvjete propisane zakonom. Na temelju zapisnika o očevidu, Livljanić je zatim izdala Kulušiću rješenje na temelju kojeg je Filipi obavljao ugostiteljsku djelatnost u svom kampu, čime je ostvario nepripadnu korist od najmanje 47.625 eura.

Znali da Pripuz nema uporabnu dozvolu

Uskok sumnjiči Zorana Pripuza da je također podnio zahtjev da mu se za nekretninu u Murteru izda rješenje o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u kampu, iako za to nisu bili ispunjeni zakonski uvjeti.

Znajući da je Maržić u ljubavnoj vezi s Livljanić, Pripuz je zatražio od Maržića da od Livljanić ishodi traženo rješenje, što je ona u učinila kako bi Pripuzu omogućila stjecanje koristi, iako su znali da Pripuz nema uporabnu dozvolu za kamp, da se katastarske čestice na kojima namjerava ishoditi dozvolu nalaze izvan građevinskog područja te da nije vlasnik svih čestica.

Livljanić je, navodi Uskok, u zapisniku lažno navela da Pripuzov kamp ispunjava sve uvjete te je na temelju neobavljenog očevida i neistinitog zapisnika o očevidu donijela rješenje kojim se Pripuzu odobrava pružanje ugostiteljskih usluga u kampu.