Detalji udara na grupu krijumčara. Njih osmorica od 119 migranata za ilegalni prijelaz granice uzeli 240.000 eura

Petorica su uhićena, a trojica su nedostupna organima gonjenja

25.01.2024., Osijek - Na Zupanijski sud u Osijeku privedena petorica muskaraca osumnjicenih za krijumcarenje ljudi. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
FOTO: Davor Javorovic/PIXSELL

Osječki policajci u suradnji sa Sektorom kriminalističke policije, USKOK-om i EUROPOL-om proveli su istragu krijumčarenja više od stotinu migranata. Za krijumčarenje je osumnjičeno pet hrvatskih državljana u dobi od 64, 42, 32, 37 i 40 godina s područja Osječko-baranjske županije te tri strana državljana u dobi od 30, 29 i 42 godine.

Dvojicu muškaraca, 64-godišnjaka i 42-godišnjaka tereti se da su povezali više osoba u zločinačko udruženje te da su u razdoblju od 21. veljače do 9. prosinca prošle godine dogovarali i organizirali kontinuirano krijumčarenje migranata iz Srbije i BiH u Hrvatsku.

Prokrijumčarili najmanje 119 stranaca

U više navrata su pješice prevodili migrante preko granice između Srbije i Hrvatske izvan obilježenih graničnih prijelaza, a dio migranata su prevezli preko Dunava. Od najmanje 119 stranaca uzeli su iznos veći od 240.000 eura. Novac su međusobno podijelili sukladno ulogama u pojedinim akcijama.

Obavljenim pretragama domova i vozila kojima se koriste muškarci pronađeni su predmeti koji se dovode u vezu s počinjenjem kaznenih djela. Osumnjičeni hrvatski državljani pritvoreni su. Trojica stranih državljana za sada nisu dostupna hrvatskoj policiji.

Protiv osumnjičenih je podnesena kaznena prijava USKOK-u koji je pak sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.