Osmorici osumnjičenih za krijumčarenje čak 119 migranata određen istražni zatvor

Uzimali su 2000 eura po osobi

FOTO: PU vukovarsko-srijemska

Sudac istrage osječkog Županijskog suda u četvrtak popodne odredio je jednomjesečni istražni zatvor osmorici okrivljenika, koje Uskok tereti za krijumčarenje najmanje 119 stranih migranata na čemu su ostvarili korist od najmanje 238 tisuća eura. Nakon jučerašnjih uhićenja, petorica okrivljenika u četvrtak, oko 13 sati, privedena su na osječki Županijski sud, a trojica su još u bijegu i za njima se traga.

Sudac istrage prihvatio je prijedlog Uskoka te osumnjičenicima odredio istražni zatvor zbog opasnosti od bijega i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, izjavio je novinarima glasnogovornik suda Davor Mitrović. Dodao je kako okrivljenici i njihovi branitelji imaju pravo žalbe na tu odluku, o kojoj će odlučivati izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Osijeku.

Policija je u četvrtak izvijestila da osumnjičenog 64-četverogodišnjaka i 42-godišnjaka tereti da su povezali više osoba u zločinačko udruženje zbog krijumčarenja ljudi i omogućavanja njihovog kretanja po hrvatskom teritoriju, iako za to nisu ispunili uvjete.

Kroz 2023. prevozili strance

Uskok je pokrenuo istragu tereteći okrivljenike da su od veljače do prosinca. 2023 u Hrvatskoj i Srbiji, s osobom iz Srbije te drugim nepoznatim osobama, organizirali kontinuirano prevođenje iz Srbije i BiH u Hrvatsku većeg broja stranaca, te njihov privremeni smještaj i daljnji prijevoz do odredišta na području Hrvatske i EU.

Sumnja se da su to radili za novčanu naknadu od najmanje dvije tisuće eura po osobi. Istražitelji ih terete da su strance pješice prevodili preko granice između Srbije i Hrvatske, izvan obilježenih graničnih prijelaza, a potom ih odvodili na dogovorena mjesta u blizini državne granice s Hrvatskom, gdje su ih preuzimali vozači angažirani za prijevoz do dogovorenih odredišta.

Preko Dunava – u Hrvatsku

Također tereti ih se da su, s osobom iz Srbije, dovodili strane državljane do dogovorenog mjesta na obali Dunava u blizini granice s Hrvatskom, gdje ih je preuzimao prvookrivljenik, koji ih je čamcem i mimo granične kontrole prevozio preko Dunava u Hrvatsku.

Tužiteljstvo sumnja da su tako prebacili najmanje 119 stranih državljana čime su ostvarili nepripadnu imovinsku korist od najmanje 238 tisuća eura, što su međusobno podijelili sukladno njihovim ulogama. Policija je u pretragama domova i vozila kojima se koriste osumnjičenici pronašla predmete koji se dovode u vezu s tim kaznenim kaznenih djelima.