Dijana Aničić konačno pobijedila na sudu: Splitska bolnica kriva je za smrt jednog njenog sina i tešku bolest drugog

'To je Pirova pobjeda, nakon 25 godina teška sramota', kazala je

14.10.2022., Split - Predsjednica udruge Andeli Dijana Anicic. Photo: Milan Sabic/PIXSELL
FOTO: Milan Sabic/PIXSELL

Nakon više od 20 godina sudskog spora koji je Dijana Aničić vodila protiv KBC-a Split, sud je presudio u korist nje i njenog sina Duje Malenice, piše Dalmacija danas. Naime, 1998. godine Aničić je trebala roditi zdrave blizance, no zbog liječničkih pogrešaka, sin Toni je umro, dok je Duje rođen s teškim cerebralnim oštećenjima. Danas 25-godišnji mladić ne može samostalno držati glavu, ne vidi te ne može govoriti niti samostalno jesti.

Istraga protiv četvorice tadašnjih liječnika iz splitske bolnice pokrenuta je 2002. godine, a u međuvremenu je proširena na još dvojicu. Optužnica je podignuta tek 2008. godine. Nadležni sud stalno se mijenjao da bi devet godina kasnije liječnici bili nepravomoćno oslobođeni jer se nije moglo sa sigurnošću utvrditi jesu li komplikacije nastale tijekom trudnoće ili prilikom porođaja. Godinu kasnije, 2018. tu presudu pravomoćno potvrđuje Županijski sud u Slavonskom Brodu i to šest mjeseci uoči zastare.

‘To je Pirova pobjeda’

Međutim, Dijana Aničić pravdu je dočekala na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu gdje je još 2003. pokrenula odvojenu privatnu parnicu protiv splitske bolnice.

Prema presudi koja je donesena ovog tjedna, njoj i sinu pripada iznos od oko 161 tisuću eura, dok će naknadno biti odlučeno o naknadama za tuđu pomoć i njegu, troškove liječenja te parničnog postupka.

Nakon dugogodišnje borbe po sudovima, Aničić je za Dalmaciju danas rekla: “To je Pirova pobjeda, nakon 25 godina teška sramota. Nemam što kazati, ne znam što bih rekla, meni su emocije potpuno nesređene”.

‘Moju djecu ništa neće vratiti’

“Treba mi vrijeme da se zbrojim, a pitanje je uopće što će biti, to je prvostupanjska presuda. I to može trajati još 25 godina. Ne znam što bih rekla, zbilja ne znam. Moju djecu ništa neće vratiti, meni je bio cilj samo da se to više ne događa”, dodala je.

Iz KBC-a Split kratko su kazali kako presudu još nisu zaprimili, ali da će “kao i uvijek do sada, KBC Split poštovati sudsku presudu”.

Inače, Dijana Aničić je predsjednica udruge Anđeli koju je osnovala 2005. u Splitu, a broji preko 300 članova, djece s najtežom invalidnošću i njihovih roditelja. Dobitnica je i nagrade Ponos Hrvatske.