Đikić: 'Podaci o raku među mlađima od pedeset su alarmantni, a bit će još i gori nakon covida'

Kao neke od faktora naveo je stresne situacije, pušenje, alkohol i pretilost

FOTO: Screenshot N1

Proteklih dana odjeknula je vijest o alarmantnim rezultatima studije, prema kojim je u zadnjih 30 godina broj novih slučajeva raka porastao za 79 posto među mlađima od 50. Cijenjeni hrvatski znanstvenik Ivan Đikić zabrinjavajuće podatke komentirao je za N1 televiziju

“Medicina je postala puno preciznija u liječenju tumorskih oboljenja, a unaprijedili smo i dijagnostiku”, istaknuo je Đikić.

“U zadnjih 10 godina većina tumora solidnih, onih koji se najčešće javljaju, danas se mogu klasificirati kao kronične bolesti gdje se može očekivati preživljenje 3, 5 pa čak i 10 godina, a neki od njih su sto posto izlječivi, poput tumora testisa”, dodao je.

Pušenje, alkohol, pretilost…

Podaci iz studije, koji su objavljeni u časopisu BMJ Oncology, su “alarmantni”, kaže Đikić. Dodao je da će podaci biti i lošiji nakon pandemije covida jer se tada nije brinulo o metodama rane dijagnostike.

Govoreći o faktorima koji su mogli utjecati na porast slučajeva raka, istaknuo je: “Najvjerojatnije različiti način života, stresne situacije, vanjski faktori, pušenje, alkohol, pretilost. Svi ti faktori su direktno povezani s povećanim brojem tumora i to se danas vidi i kod mladih”.

O napredovanju političara: ‘Te titule su često prazne’

Đikić je komentirao i apel članova hrvatske akademske zajednice vezano uz praksu napredovanja visokih dužnosnika u akademskim zvanjima i na akademskim radnim mjestima tijekom obnašanja dužnosti.

“U zrelim demokratskim društvima to je neprihvatljivo jer su te osobe u poziciji moći i tad je nedopustivo da sami sebe promovirate. Nažalost, naši političari su često ignorantni jer još uvijek imaju to dominantno ponašanje gdje su ego i vlastiti interes iznad nečega prihvatljivog sredini”, poručio je Đikić.

“Te titule su vrlo često prazne jer iza njih ne postoji pravi rad”, zaključio je.