Dodik prvo napao novinarku na presici pa je nakon toga nazvao i vrijeđao: 'Psovao je, galamio, bilo je neugodno'

Novinarka je kazala da je sve prijavila Liniji za pomoć novinarima

30.06.2023., Konjic, Bosna i Hercegovina - Konferencija za medije celnika stranaka nakon sastanka obavljenog jutros u Konjicu. Zavrsen je sastanak u Konjicu koji se danas odrzao izmedju politickih predstavnika stranaka Trojke i delegacija SNSD-a i HDZ BiH. Milorad Dodik Photo: Armin Durgut/PIXSELL
FOTO: Armin Durgut/PIXSELL

Milorad Dodik jučer je napao novinarku N1 BiH Snežanu Mitrović nakon što ga je pitala o uhićenima u akciji “Kod”, s obzirom da je jedan od uhićenih, Milan Đedo, snimljen kako se rukuje s predsjednikom Republike Srpske.

Novinarku je optužio da je dio politike koja ruši Republiku Srpsku, govoreći joj da ima “antisrpski narativ”, te je uzeo mikrofon spomenute televizije kazavši da to radi “kako se novinarka N1 ne bi loše osjećala”. “Mislite da mi nemamo službu koja prati što radite”, kazao je, između ostalog Dodik.

No, kako piše N1 BiH, Dodik nije stao samo na vrijeđanju, već je nakon konferencije za medije nazvao novinarku Mitrović i galamio na nju, vrijeđao je i psovao.

‘Nisam mogla doći do riječi’

Poziv joj je stigao iz Kabineta predsjednika Republike Srpske, a dotična gospođa Vesna spojila ju je s Dodikom. Mitrović je kazala da se javila jer je mislila da se Dodik želi ispričati zbog napada na presici.

“Naivno sam to pomislila. Kroz glavu mi je prošlo da će možda pristati i na intervju, jer zahtjeve šaljem redovno. Umjesto toga uslijedile su psovke i galama, nisam mogla ni doći do riječi. Po prvi put sam dobila takav poziv”, kazala je.

“Gospodin Dodik je negodovao i vikao zbog teksta objavljenog na portalu N1. Krenuo je vikati i psovati, bilo je vrlo osobno i neugodno. Vrlo stresno. U toj minuti razgovora upotrebljavao je nepristojne riječi, psovao je, koristio je riječi na ‘J’…”, dodala je.

‘I drugi dobivali pozive’

Mitrović je kazala i kako na telefonu nema aplikaciju koja snima razgovore te da nema tonski zapis razgovora. Saznala je, tvrdi, da su još neke njene kolege dobili privatne pozive iz predsjednikovog Kabineta te da je svaki takav poziv pritisak na rad novinara.

Istaknula je i da je sve prijavila Liniji za pomoć novinarima, a da u policiju nije otišla s obzirom da nema snimku razgovora. Da je ima, kazala je, istog trena bi otišla na policiju.