Dok bjesni rat na Bliskom istoku, žestoke bitke se vode i na ukrajinskom bojištu. Ekspert otkrio pobjeđuje li itko

Bivši pukovnik analizira stanje na bojištu u Ukrajini

A Ukrainian serviceman of an artillery unit reacts as he fires towards Russian positions on the outskirts of Bakhmut, eastern Ukraine on December 30, 2022. (Photo by Sameer Al-DOUMY / AFP)
FOTO: AFP

Bivši pukovnik britanskih vojnih obavještajaca Philip Ingram je za Sky News napisao analizu o trenutnom stanju na bojištu u Ukrajini. U srpnju je tadašnji ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov rekao da “vjeruje kako će Ukrajina dobiti rat do sljedećeg ljeta i da bi mogla biti primljena u NATO u srpnju 2024. godine”.

Ingram kaže da stvarna situacija na terenu sugerira kako je to pretjerano optimistična procjena, ali da je odgovor na pitanje “tko pobjeđuje?” još uvijek u zraku.

Početkom lipnja, Ukrajina je pokrenula svoju dugo očekivanu protuofenzivu protiv ruskih agresora, postigavši značajne uspjehe krajem 2022., povrativši ogromna područja oko Hersona. Okružili su Ruse oko Bahmuta i iscrpili Wagnerove borce toliko da su se morali povući s prve crte.

Nedostatak opreme, vojnika…

Uz isporuku svježih vojnika obučenih na zapadu, opremljenih tenkovima Leopard i Challenger, borbenim vozilima pješaštva Bradley i Marder, HIMARS-om i topništvom, očekivalo se da će probiti rusku obranu kao vrući nož kroz maslac i stići do obale Azovskog mora za nekoliko mjeseci.

Međutim, nedostajala im je zračna nadmoć, jurišni helikopteri i protuzračna obrana. Nisu imali ni dovoljno vojnika, a nije im ni odgovarao raspored isporuke zapadne opreme.

Ruska obrana uspješno je usporila Ukrajince. Njihova upotreba jurišnih helikoptera i dobro planirana obrana pokazala je ranjivost Ukrajinaca i zaustavila njihov značajan napredak, što znači da su uvjeti za najavljenu pobjedu i dalje nedostižni.

Pobjeđuje li Rusija ovaj rat?

Ohrabreni Rusi čak su i izveli protunapad kod Avdivke, ali tek nakon što su od Sjeverne Koreje primili 1000 kontejnera streljiva i opreme. Znači li to da Rusija pobjeđuje? Jednostavno rečeno, ne.

Ukrajina i dalje diktira vrijeme i mjesto operacija te nastavlja slabiti sposobnost Rusije da uspije u napadima na logistiku, stožere te zračne i pomorske baze. Rusija se sve više oslanja na Sjevernu Koreju i Iran kada je u pitanju vojna oprema te se nada da će i Kina početi isporučivati nešto. Ukrajinska vojska tek treba dobiti Abramse od SAD-a. Rusija slabi, Ukrajina jača, ali ovo i dalje ostaje borba Davida protiv Golijata te je ruski Golijat i dalje izrazito snažan.

Pravo je pitanje može li Ukrajina nositi se sa značajnim žrtvama i uz rat između Izraela i Hamasa nastaviti dobivati međunarodnu podršku. Upravo je taj rat najbolja Putinova nada da će rat u Ukrajini dovesti do mrtve točke i stoga, iz njegove perspektive, “pobijediti”, piše Ingram za Sky News.