Dok Rusi napreduju i gomilaju snage oko Harkiva, iz Washingtona stiže neočekivana poruka: 'Kijev će 2025. pokrenuti novu ofenzivu'

Dolazak američke vojne pomoći vjerojatno će omogućiti ukrajinskim snagama da stabiliziraju crtu obrane

FOTO: AFP

Ruska vojska zauzela je mjesta Solovjevo u Donjeckoj oblasti i Kotljarivku u Harkivskoj oblasti, javljaju ruski mediji danas prenoseći priopćenje Ministarstva obrane u Moskvi. Naravno, okupaciju dvaju ukrajinskih mjesta Kremlj naziva “oslobađanjem” pa u priopćenju tako stoji sljedeće:

“Oslobađanje Kotljarivke značajno komplicira situaciju za ukrajinske oružane snage u Kislovki, koja se nalazi nekoliko kilometara sjevernije. Ruskim trupama otvara se put prema Ivanovki s juga. Napredovanje u ovom smjeru slabi ukrajinski mostobran istočno od Kupjanska na lijevoj obali Oskola”.

Dan ranije Ministarstvo obrane pohvalilo se “oslobađanjem” Očeretina, još jednog mjesta strateški važnog za rusku vojsku. To se selo nalazi na uzvisini koja dominira okolicom i može poslužiti kao odskočna daska za razvoj ofenzive u dva smjera odjednom: prema boku ukrajinske skupine koja pokušava zadržati položaje južno od sela, ili prema Novgorodskom i Torecku. “Današnje oslobađanje Solovjeva omogućava zaštitu Očeretinskog džepa od napada s boka. Tako ruske trupe proširuju mostobran koji su uspjele osvojiti nakon proboja do Očeretinske uzvisine”.

Rusi se hvale da su uništili Leopard

U nastavku vijesti o zauzimanju novih dijelova ukrajinskog teritorija ruski mediji prenose da su njihove snage porazile čak ​​šest ukrajinskih brigada u regijama Novgorod, Rozovka, Kalinovo, Uman i Progres. Tvrde da je ruska vojska odbila sedam ukrajinskih protunapada, pri čemu su Ukrajinci navodno izgubili do 370 vojnika, borbeno oklopno vozilo, 20 običnih vozila te i haubicu D-30 kalibra 122 mm.

Na zapadnom dijelu bojišta ruske su snage navodno porazile ​​četiri brigade Oružanih snaga Ukrajine u područjima Kupjanska u Harkivskoj oblasti, Stelmahovke u Luganskoj i Novosadova u Donjeckoj oblasti. U tim su borbama Ukrajinci izgubili do 120 vojnika, dva tenka, uključujući i jedan Leopard njemačke proizvodnje, dvije američke haubice 155 mm M777, haubicu Msta-B 152 mm i tri samohodna topnička nosača Gvozdika 122 mm, tvrde ruski izvori.

Pročitana ruska varka

Ruska strana se pokazala sklonom značajno preuveličavati svoje pobjede i gubitke neprijatelja tijekom dvije godine rata u Ukrajini. No, i analize američkog Instituta za proučavanje rata (ISW) pokazuju da Rusi u posljednje vrijeme neumoljivo napreduju na istoku bojišta. Uz to, ISW ima informacije o gomilanju velikih ruskih snaga u neposrednoj blizini bojišta, što sugerira da će uskoro započeti velika ofenziva koju se očekuje već neko vrijeme.

U analizi ISW-a citira se ukrajinske izvore koji su 5. svibnja dojavili da je ruska vojska okupila otprilike 50.000 ljudi u oblastima Belgorod, Kursk i Brijansk u sklopu svoje Sjeverne grupacije snaga. Ta je skupina navodno formirana od elemenata iz Lenjingradskog vojnog okruga kako bi prije svega djelovala u smjeru Belgorod-Harkiv. Sjeverna grupacija još nije popunjena, što pokazuje informacija da ju rusko zapovjedništvo i dalje pojačava, prije svega novoustrojenim jedinicama 44. armijskog korpusa.

Ukrajinski izvori navode i da je neprijateljska vojska 3. svibnja prebacila ljudstvo i tehniku ​​ruske 30. motorizirane streljačke pukovnije u Sjevernu grupaciju snaga. Ukrajinci vjeruju kako se ruska vojska pretvara da iskrcava trupe i opremu koja se nalazi na željezničkim postajama u izoliranim područjima Kurske oblasti, samo da bi se te ruske snage potom kriomice prebacile u Belgorodsku oblasti.

Rusi ne mogu osvojiti Harkiv

Ruske snage nedavno su također intenzivirale zračne napade, udare bespilotnim letjelicama i raketne napade na sjeveroistočne ukrajinske pogranične regije kao što su Černigovska, Sumijska i Harkovska oblast. Ukrajinski izbori koje citira ISW procjenjuju da ruska Sjeverna grupacija snaga vjerojatno neće moći izvesti uspješnu ofenzivnu operaciju zauzimanja grada Harkova.

Umjesto toga, američki analitičari sugeriraju da bi ruske ofenzivne operacije prema Harkivu ili obližnjem Sumiju mogle privući i fiksirati ukrajinske snage s drugih, kritičnijih dijelova bojišnice. To bi moglo dovesti do novih gubitaka ukrajinskog teritorija u Donjeckoj i Harkivskoj oblasti.

SAD spominje novu ukrajinsku ofenzivu

Pomalo neobično zvuči vijest da se u ovako teškoj situaciji za Kijev razmišlja o pokretanju nove ukrajinske ofenzive. No, ISW javlja kako američki dužnosnici nastavljaju izražavati svoju potporu ukrajinskim protuofenzivnim operacijama u 2025. godini. Financial Times izvijestio je 5. svibnja da je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan izjavio kako će Ukrajina nastojati provesti protuofenzivnu operaciju 2025. nakon što ove godine zaustavi daljnje rusko napredovanje.

Sullivan je rekao da očekuje kako će ruske snage nastaviti s marginalnim napredovanjem još neko neodređeno vrijeme i istaknuo da američka vojna pomoć neće “odmah pomaknuti ravnotežu” na bojnom polju. Američki dužnosnik dodao je kako će američka vojna pomoć ipak osnažiti ukrajinske snage i omogućiti im da “drže liniju” i izdrže ruske napade do kraja ove godine.

ISW procjenjuje kako će vjerojatno proći još nekoliko tjedana prije nego što zapadnjačko oružje i streljivo stigne do ukrajinskih jedinica na prvoj crti i početi imati opipljiv utjecaj na bojnom polju. No, analitičari se slažu kako će dolazak američke vojne pomoći vjerojatno omogućiti ukrajinskim snagama da stabiliziraju crtu bojišnice i preuzmu inicijativu. Više o tome Telegram je pisao u ovom tekstu.