Drama kod Slavonskog Broda: krijumčar švercao migrante pa se zabio u policijski auto, svladali su ga uz upotrebu sile

Ispostavilo se da je 20-godišnji Srbin prevozio 10 stranih državljana koji su nezakonito ušli u RH

23.03.2021., Maljevac - Reportaza iz Maljevca i opcine Cetingrad gdje je migrantska ruta kojom prelaze migranti iz BIH u Republiku Hrvatsku."nPhoto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
FOTO: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL/Ilustracija

Na području brodsko-posavske županije policija je spriječila tri pokušaja krijumčarenja osoba. Na autocesti A3 kod Dragalića jučer su zaustavili automobil talijanskih nacionalnih oznaka, kojim je upravljao 61-godišnji državljanin Republike Moldavije, a u vozilu se nalazilo devet stranih državljana koji su nezakonito ušli u Hrvatsku.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je osumnjičeni “iz koristoljublja za unaprijed dogovoreni novčani iznos trebao prevesti strane državljane do Zagreba”, navode iz policije.

Istoga dana, policijski službenici su između Bodovaljaca i Orubice zaustavili osobni automobil njemačkih registarskih oznaka u kojem je 21-godišnji rumunjski državljanin prevozio sedam stranih državljana bez osobnih dokumenata. Utvrđeno je da su strani državljani nezakonito ušli u Hrvatsku preko rijeke Save.

Treći krijumčar udario u službeni policijski automobil

Policijski službenici su obojici vozača, 61-godišnjaku i 21-godišnjaku, privremeno oduzeli vozila te podnijeli kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma.

Istoga dana zabilježen je i treći slučaj krijumčarenja osoba, kada su službenici Mobilnog tima PU brodsko-posavske, u ranim jutarnjim satima u Slavonskom Brodu uočili vozilo bosanskohercegovačkih oznaka koje im je bilo sumnjivo.

Policijski službenici pokušali su zaustaviti vozilo, no vozač je nastavio vožnju te je prilikom bijega udario u službeni policijski automobil, nakon čega su ga policijski službenici uz uporabu sredstava prisile svladali. Pri tome su lakše ozlijeđeni policijski službenici i vozač.

U vozilu bilo 10 stranih državljana

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je vozilom upravljao 20-godišnji državljanin Republike Srbije, koji je u vozilu prevozio 10 stranih državljana koji su nezakonito ušli u RH iz Bosne i Hercegovine.

Protiv stranih državljana donesena su rješenja o protjerivanju s prisilnim udaljenjem kojim se određuje zabrana ulaska i boravka u Republiku Hrvatsku, odnosno Europski gospodarski pojas u trajanju od godinu dana.

Osumnjičeni 20-godišnjak je predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave brodsko- posavske zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela Prisila prema službenoj osobi i Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma te će biti sankcioniran i zbog više
prometnih prekršaja, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama.