Policija za vikend lovila krijumčare migranata. Kod Metkovića pali Ukrajinci, kod Karlovca Indijac

Prevozili su ukupno više od 100 migranata

31.05.2018., Donji Srb - Policijski ocevid nad kobijem BiH registacija, u kojem je policija sinoc zatekla 29 osoba stranih drzavljana. Pri sprijecavanju prolaska vozila i odbijanja napada policija je ispalila nekoliko hitaca pri cemu je ranjeno dvoje djece. Photo: Dino Stanin/PIXSELL
FOTO: Dino Stanin/PIXSELL

U nepuna 24 sata policijski službenici koji koji rade na poslovima suzbijanja krijumčarenja migranata i sprječavanja nezakonitih migracija, na području Policijske uprave sisačko-moslavačke spriječili su tri pokušaja krijumčarenja ukupno 24 strana državljana, za koje će kazneno odgovarati četiri osobe.

Najprije je u petak, 1. rujna, na petrinjskom području zaustavljen automobil zagrebačke registracije, kojim je upravljao 23-godišnji hrvatski državljanin, s pet stranih državljana koji su nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku.

Jučer ujutro na području Dvora zaustavljen je automobil slovenske registracije, kojim je upravljala 22-godišnjakinja, dok se kao suvozač nalazio 37-godišnjak, obojica državljani BiH), a u vozilu se nalazilo sedmero stranih državljana koji su nezakonito ušli u Hrvatsku. U isto vrijeme zaustavljen je još jedan automobil slovenske registracije, kojim je upravljao 49-godišnjak, također državljanin BiH, a u vozilu je prevozio 12 stranih državljana, ilegalnih migranata, koji su nezakonito ušli u Hrvatsku.

Slijede kaznene prijave

Osumnjičeni su uhićeni i predani pritvorskom nadzorniku PU sisačko-moslavačke, a strani su državljani dovedeni u službene prostorije nadležne policijske postaje. Kriminalističkim je istraživanjem utvrđeno kako su osumnjičeni iz koristoljublja za unaprijed dogovoreni novčani iznos prevozili strane državljane do krajnjeg odredišta. Tijekom postupanja policije strani su državljani izrazili namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom.

Zbog počinjenog kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u RH, drugoj državi članici EU ili potpisnici Šengenskog sporazuma protiv počinitelja slijede kaznena prijave nadležnom državnom odvjetništvu, naveli su iz PU sisačko-moslavačke.

U Karlovačkoj županiji uhvaćen 71 migrant

Službenici Ravnateljstva policije i granične policije iz Cetingrada su od srijede do subote na području Karlovačke županije uhvatili osam krijumčara ukupno 71 migranta u sedam slučajeva, a u subotu je potjera završila slijetanjem s ceste, no bez ozlijeđenih, priopćeno je u nedjelju.

U srijedu navečer su u razmaku nekoliko minuta policijski službenici na području Vojnića zaustavili i kontrolirali dva automobila koprivničkih registracija – prvim je upravljao 58-godišnji hrvatski državljanin prevozeći četiri ilegalna migranta, a drugim 48-godišnji hrvatski državljanin, koji je prevozio 17 migranata.

Policija hvatala Indijca koji je prevozio pet migranata

U četvrtak ujutro je u Karlovcu zaustavljen kombi austrijskih registracija kojega je vozio 41-godišnjak iz Turske, a u tovarnom prostoru je zatečeno 15 stranaca koji su nezakonito prešli državnu granicu Republike Hrvatske. Istog dana poslijepodne također u Karlovcu je ustanovljeno da 37-godišnjak iz Hrvatske u osobnom automobilu đakovačkih registracija prevozi osam stranih državljana koji su nezakonito ušli u Hrvatsku.

U petak rano jutro je policija na području Vojnića zaustavila kombi bosansko-hercegovačkih registracija kojega je vozio 26-godišnji državljanin BiH, a u vozilu je zatečeno 20 ilegalnih migranata koji su noću nezakonito ušli u Hrvatsku. Kasnije tog dana na području Vojnića su zaustavljena dva osobna automobila BiH registracija – jedan je služio kao prethodnica koja dojavljuje položaje policijskih kontrola i njime je upravljao 44-godišnjak iz Azerbajdžana, dok je drugim upravljao 21-godišnjak iz Gruzije, a prevozio je dva migranta.

U sinoćnjoj policijskoj potjeri na području Karlovca policija je svjetlosnim signalima nastojala zaustaviti automobil zagrebačkih registracija, a 26-godišnji vozač iz Indije s dozvolom boravka u Hrvatskoj, nije se zaustavio, a zbog prebrze vožnje je sletio s ceste na travnatu površinu. Prevozio je pet migranata. Protiv ukupno osam muškaraca su podnesene kaznene prijave, priopćeno je iz Karlovačke policijske uprave.

Kod Metkovića Ukrajinci prevozili migrante

I u Metkoviću je policija jučer, u poslijepodnevnim satima, uhvatila krijumčare koji su prevozili 11 stranih državljana. Policija je na makadamskom putu u blizini mjesta Pojezerje uočila osobno vozilo ukrajinskih registarskih oznaka u koje se ukrcalo više osoba za koje se posumnjalo da su nezakoniti migranti.

Kada je policija zaustavila vozilo, utvrdila je da njime upravlja 50-godišnji ukrajinski državljanin koji je prevozio ukupno osam migranata. Nedugo nakon toga, policija je zaustavila drugo vozilo, njemačkih registracija, u kojem su zatečene tri osobe koje su nezakonito prešle granicu. Drugim vozilom je također upravljao Ukrajinac, 51-godišnjak. Sve osobe su odvedene u prostorije policije na kriminalističko istraživanje, kojim se utvrdilo kako su Ukrajinci migrante trebali prebaciti u zemelje zapadne Europe.