Šokantna akcija Izraelaca. Upali u bolnicu na okupiranoj Zapadnoj obali i ubili trojicu Palestinaca

Izraelska vojska objavila je da su trojica militanata ubijeni u zajedničkoj tajnoj operaciji vojske, sigurnosne službe Shin Bet i granične policije

Smoke billows during Israeli strikes in Rafah in the southern Gaza Strip near the border with Egypt on January 30, 2024, amid ongoing battles between Israel and the Palestinian militant group Hamas. (Photo by Mohammed ABED / AFP)
FOTO: AFP

Izraelski specijalci prerušeni u medicinsko osoblje i muslimanke upali su u utorak u bolnicu na okupiranoj Zapadnoj obali i ubili trojicu palestinskih militanata, od kojih je jedan ležao paraliziran u krevetu, rekli su očevici i potvrdile vlasti.

Izraelska vojska objavila je da su trojica militanata ubijeni u zajedničkoj tajnoj operaciji vojske, sigurnosne službe Shin Bet i granične policije u bolnici Ibn Sini u Dženinu, jednom od najnestabilnijih gradova na Zapadnoj obali.

Jedan od ubijenih je Muhamed Valid Džalamna, član Hamasa koji je, kako tvrdi izraelska vojska, pripremao napad inspiriran Hamasovim napadom na Izrael 7. listopada. Druga dvojica, braća Basel Al-Ghazavi i Muhamed Al-Ghazavi, bili su pripadnici Dženinske brigade i oružanog krila Islamskog džihada.

Palestinsko ministarstvo potvrdilo njihove smrti

Palestinsko ministarstvo zdravstva potvrdilo je njihove smrti i pozvalo UN da zajamči zaštitu zdravstvenih centara. “Okupacija čini nove pokolje u bolnicama”, priopćili su. Snimka sigurnosne kamere iz bolnice prikazuje skupinu od oko 10 ljudi, odjevenih u civilnu i bolničku odjeću uključujući troje kao žene s maramama na glavi, kako trče hodnikom naoružani puškama.

“Ne želimo pretvoriti bolnice u bojište, s pacijentima na desno i liječnicima i sestrama na lijevo te teroristima u sredini”, rekao je načelnik glavnog stožera izraelske vojske Herzi Halevi vojnicima u blizini Gaze.

“Ali još smo više odlučni ne dopustiti da bolnice u Gazi, Judeji i Samariji (Zapadnoj obali), Libanonu, iznad zemlje ili u tunelskim oknima i tunelima ispod bolnica, postanu mjesta koje služe kao krinka za terorizam”, rekao je.

Izraelci upali u bolnicu rano ujutro

Ravnatelj bolnice Nadži Nazal rekao je da je izraelski tim ušao u bolnicu oko 5,30 sati ujutro i kradomice se popeo na treći kat, pozvonivši kako bi ušli na odjel gdje su muškarci spavali. “Smaknuli su trojicu muškaraca dok su spavali u sobi”, rekao je za Reuters. “Hladnokrvno su ih smaknuli pucavši im izravno u glave u sobi gdje su bili na liječenju.”

Nazal je rekao da se Basil Al-Ghazavi liječio od 25. listopada od ozljede kralježnice zbog koje je bio paraliziran. Proiranski Islamski džihad potvrdio je da su braća Al-Ghazavi bili članovi njegova oružanog krila, a Hamas je potvrdio da je Džalamna bio član Brigade Al Kasam.

Novi u nizu incidenata

Izraelska vojska tvrdi da su se trojica ubijenih skrivali u bolnici. Dramatična izraelska akcija novi je u nizu incidenata na Zapadnoj obali gdje je nasilje eksplodiralo od Hamasova napada na Izrael 7. listopada i izraelske invazije na Pojas Gaze.

Dženin, na sjeveru Zapadne obale, poprište je nekih od najžešćih sukoba. Izrael često napada gusto napučeni palestinski izbjeglički kamp u blizini grada. Tisuće ljudi okupile su se na ulicama kampa tijekom dana u povodu pogreba trojice ubijenih militanata.