Država nasanjkala stočare kojima su krave lani pougibale zbog njezina nemara. 'Osjećam se izdano i razočarano, odoh u Njemačku'

Slučaj s područja Lonjskog polja loš je znak za slavonske svinjogojce

16.07.2022., Osekovo - Prema nesluzbenim podacima do sada je od bedrenice uginulo vise od stotinu krava koje se nakon izbijanja bolesti nalaze na slobodnoj ispasi na pasnjacima Lonjskog polja. Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL
FOTO: Nikola Cutuk/PIXSELL/Arhiva

Nepovjerljivost slavonskih svinjogojaca prema Ministarstvu poljoprivrede zbog prilično rigidnih metoda u suzbijanju afričke svinjske kuge nije pretjerano iznenađujuća kada se vidi kako su prošli stočari s područja Lonjskog polja koji su prije nešto više od godinu dana bili suočeni s epidemijom bedrenice. Kao što danas država slavonskim uzgajivačima obećava odštete, tako je obećavala i onima u Sisačko-moslavačkoj županiji prije 14 mjeseci no, kako je danas izvijestila televizija N1, upravo su im stigle obavijesti da od toga neće biti gotovo ništa.

Iako im je od bedrenice uginulo više stotina grla goveda i druge stoke, za što je ponajprije odgovorna država jer iz nekog razloga na tom području godinama nije provodila vlastitu naredbu o obveznom procjepljivanju stoke, u epicentru zaraze, mjestu Osekovo, novinari su zatekli ogorčene vlasnike OPG-ova koji pokazuju papir na kojemu stoji da će obeštećenje dobiti samo za izgubljeno mlijeko, ne i za pomrlu stoku. Pritom na takvu odluku nemaju pravo žalbe.

‘Ako nam ne plate za stoku, odoh u Njemačku’

Desetak OPG-ova već je ugašeno.

“Prije godinu dana štala je bila puna. Evo, sada se vidi, prazna je. Ne znam kako dalje. Osjećam se izdano, razočarano i ne znam kako dalje. Ako može, neka nam plate stoku koja je uginula, ako ne, odoh u Njemačku”, kaže za N1 mladi stočar Josip Rodek (28).

Njegov sumještanin Ivica Makir svjedoči kako je ostao bez 50-60 posto matičnog stada, dok Zdravko Kabić razmatra privatnu tužbu. “Nakon 14 mjeseci počela su nam stizati rješenja da nam se odbija plaćanje goveda. Mi smo sad u velikom šoku i ne znamo što raditi. Da li ići s privatnom tužbom? Ako nam ne plate uginula goveda, mi jednostavno ne možemo dalje”, kaže.

Ministarstvo će ‘dodatno proučiti’ slučaj

Iz Ministarstva su reagirali najavom da će “dodatno proučiti dokumentaciju” o ovome slučaju, ali su negirali odgovornost države iako su potvrdili da na području Osekova uistinu nije bilo obveznog procjepljivanja jer se ono, kako tumače, provodi po distriktima, a u ovome za cijepljenjem nije, kažu, bilo potrebe jer nije bilo ni potvrđenih slučajeva zaraze.

Krivnju su svalili na pojedine “posjednike”, odnosno stočare, za koje tvrde da nisu poštivali određene propise iz područja zdravlja životinja, što uključuje registraciju objekta, označavanje premještanja životinja i provođenje mjera.