Nesretnom Ličaninu Jovi vukovi su samo lani zaklali 70 goveda: 'Petarde, plinski topovi, električna pastirica... Ništa ne pomaže'

Odšteta koju dobije je trećina tržišne vrijednosti grla

Couple of wolfs (Canis Lupus) on snow, captive, Sumava National Park, Bohemian Forest, Czech Republic, Europe (Photo by Franco Banfi / Biosphoto / Biosphoto via AFP)
FOTO: Biosphoto via AFP

Poljoprivrednik Jovo Ugarković iz sela Komić u Lici neslavni je rekorder po godišnjim štetama od najezde čopora vukova. Ovom 58-godišnjaku su vukovi, samo lani, odnijeli sedamdesetak grla goveda. I ova godina mu je započela loše jer su mu dosad ugrabili jednu kravu i dva teleta.

Ugarković je za Novi list ispričao kako su vukovi, čini se, promijenili taktiku. Stoku su ovog puta napali iza ponoći, nadomak njegove kuće. U napadu je stradala jedna krava i jedno tele. Te noći ga je probudilo zavijanje čopora, negdje oko ponoći. Potrajalo je oko pola sata, a iza 2 sata su nasrnuli na stoku u voćnjaku blizu kuće.

„Kada sam upalio vanjsko svjetlo nabrojao sam od 10 do 12 vukova, kao nikada dotad. Obično nasrću u upola manjem čoporu od 5 do 6 zvijeri. Odmah su napali i ubrzo zaklali kravu i tele pasmine buše“, kazao je i ispričao da su se pastirski psi ukočili od straha, a ni bikovi nisu uspjeli obraniti stado.

‘Uzalud nam petarde’

„Bacio sam nekoliko petardi, uzalud. Mnoga grla stoke zaradila su vučje ugrize. Kada netko priča o zaštiti stada električnom pastiricom, to su kod napada vukova priče za malu djecu. Što je vuku preskočiti visinu od metar i pol“, pitao je.

Vukovi su se, nakon što su okončali gozbu, povukli. Vratili su se pred zoru pojesti ostatke. Psi su lajali cijelu noć, što znači, priča Ugarković, da su vukovi cijelo vrijeme bili blizu. „Uzalud nam petarde, plinski topovi, električna pastirica…“, kaže Ugarković koji dodaje da se čopor od zadnjih napada povećao i sada im ne može ništa.

„Nije ih bilo skoro mjesec dana pa su sada opet navalili. Na teren su odmah izašli vještaci da bi utvrdili štetu. Našli su samo nekoliko kostiju i lubanje stoke, ali i mnoštvo vučjih tragova“, kazao je.

Kolika je odšteta?

Na području oko sela Komić, Kurjak i Poljice boravi jedan veći čopor vukova koji su strogo zaštićeni. Poljoprivrednik kaže da oni, kao da su svjesni toga, pa se ne boje nikoga i ničega nego stalno napadaju.

Ugarković je lani izgubio gotovo 70 grla goveda. Sada se pita samo dokad će sve ovo potrajati. Inače, prema odšteti Ministarstva uzgajivačima stoke za ubijenu telad, uzgajivači dobiju oko 120 eura po teletu i 400 za junicu, odnosno jednu trećinu tržišne vrijednosti stoke.