Država nudi laku zaradu građanima, ponovno izdaje narodne trezorske zapise uz kamate bolje nego u banci

Moguće je da će se upisi ovoga puta moći vršiti i preko aplikacije

FOTO: Davor Puklavec/PIXSELL

Država će opet posuditi novac od građana, Vlada priprema izdavanje narodnih trezorskih zapisa. U studenome prošle godine građani su državi posudili gotovo milijardu eura, a sličan iznos očekuje se i s novom tranšom trezoraca.

Stručnjaci sada očekuju kamatu između 3,5 i 3,6 posto koja bi mogla ovisiti o roku dospijeća, javlja Dnevnik Nove TV. Vlada bi građanima mogla ponuditi dva različita trezorska zapisa, jedan na šest mjeseci s višom i drugi na godinu i pol dana s nižom kamatom. Država time konkurira oročenjima u bankama, a da bi građanima i ulagačima trezorci bili zanimljivi, moraju im ponuditi veću kamatu.

Umjesto u Fini, upisi preko aplikacije?

Banke danas nude veću kamatu na kraći rok oročenja jer očekuju skori pad kamatnih stopa pa se na šest mjeseci može dobiti kamata od 3,1 posto, a na godinu dana 2,9 posto što sugerira da su trezorci nešto isplativije ulaganje.

Lani su ulagači za upis morali doći u poslovnicu Fine, no ministar financija Marko Primorac tada je najavio izradu posebne aplikacije za kupnju trezoraca digitalnim putem. Zasad nema informacija u kojoj je fazi izrada tog rješenja.