Dubinski odvratno. Uz pomoć umjetne inteligencije generirali gole slike djevojčica, javlja se na stotine roditelja

Više od 20 djevojčica osvanulo je na golim slikama koje je generirala umjetna inteligencija

Majka djevojčice čija je fotografija korištena u golim slikama, koje je generirala umjetna inteligencija, kaže da su joj stotine roditelja rekle da su njihova djeca također žrtve.

Kći Miriam Al Adib jedna je od nekoliko djece iz španjolskog gradića čije su nepristojne slike – napravljene koristeći fotografije potpuno odjevenih mališana – objavljene na internetu. Ističe da roditelji diljem svijeta tvrde da su i njihova djeca bila meta.

Zaklada Internet Watch rekla je da “nije iznenađujuće” da je praksa toliko raširena. Gradić Almendralejo dospio je na naslovnice u rujnu nakon što je više od 20 djevojčica, u dobi između 11 i 17 godina, osvanulo na golim slikama koje je generirala umjetna inteligencija.

‘To se već događa’

Al Adib je rekla da su majke i očevi pogođenih u njenom gradu osnovali grupu kako bi pomogli jedni drugima i svojoj djeci. “To je pomoglo mnogim djevojkama da se jave i kažu što im se dogodilo. Važno je znati, jer mnoge djevojke nisu u stanju ne usude se o tome razgovarati sa svojim roditeljima”, rekla je i dodala: “Kombinacija pristupa društvenim mrežama, pornografije i umjetne inteligencije je oružje uništenja”.

Susie Hargreaves, izvršna direktorica zaklade Internet Watch, rekla je da se materijalom o seksualnom zlostavljanju djece koji je generiran putem umjetne inteligencije treba “hitno” pozabaviti. Istaknula je kako je zabrinuta da bi u budućnosti mogao nastati “tsunami” takvih slika. “To nije nešto što će se dogoditi – to se već događa”, rekla je Hargreaves.

U svom izvješću iz listopada 2023., zaklada je otkrila da je u samo mjesec dana na samo jednom forumu koji dijeli materijale o seksualnom zlostavljanju djece pronađeno više od 20.000 fotografija koje je generirala umjetna inteligencija, piše BBC.