Dubrovčani genijalno zeznuli hercegovačke Srbe. Svom aerodromu daju ime po velikanu kojeg ovi svojataju

Dubrovački aerodrom sutra mijenja ime, u srpskom dijelu BiH su bijesni

03.07.2021., Zracna luka Dubrovnik, Konavle - Prvi avion Delta Airlinesa sletio je jutros iz New Yorka, tocnije iz zracne luke JFK, u Zracnu luku Dubrovnik. Uz liniju United Airlinesa, ciji je prvi avion jucer sletio na dubrovacki aerodrom, Delta Air Lines do jeseni bi trebala povezivati Dubrovnik s SAD-om. Avioni obje kompanije prema Dubrovniku ce letjeti po cetiri puta tjedno.rPhoto: Grgo Jelavic/PIXSELL
FOTO: Grgo Jelavic/PIXSELL

Zračna luka Dubrovnik će sutra, 2. studenoga, promijeniti ime. Svi putnici koji avionima stižu u Dubrovnik slijetat će u Zračnu luku “Ruđer Bošković”.

Izmjena imena stupa na snagu sa sutrašnjim datumom, a službena odluka o tome kako će se u budućnosti zvati aerodrom u Konavlima donesena je u lipnju na sjednici održanoj u Zagrebu, piše Slobodna Dalmacija. Ideju je pokrenuo Nikola Dobroslavić, župan dubrovačko-neretvanski, u vrijeme obilježavanja 300. obljetnice rođenja velikog znanstvenika.

Dubrovčani zeznuli Srbe

Vijest da će dubrovački aerodrom nositi ime Ruđera Boškovića, jednog od najvećih matematičara svog vremena, izazvala je u svibnju bijes u istočnoj Hercegovini, jer su tamošnje srpske vlasti potajno namjeravale isto ime dati velebnom aerodromu koji namjeravaju izgraditi tik uz granicu s Hrvatskom.

Zračnu luku u BiH, na samo 20-ak minuta vožnje od Dubrovnika, trebala bi graditi tvrtka “Aerodromi Srbije”. Radi se o državnoj tvrtki, gubitašu, čiji aerodromi u Kruševcu, Kraljevu, Užicama i Nišu na mjesečnoj razini nemaju promet zrakoplova koji Zračna luka Dubrovnik ima dnevno, pisao je Dubrovački u svibnju.